‘Alle metaalwerkers in één bond’

FNV Bondgenoten

De metaalbonden van FNV Bondgenoten willen in de ‘nieuwe vakbeweging’ alle metaalwerkers in één vakbond onderbrengen. Dus ook de uitzendkrachten, zzp’ers en gepensioneerden.

Dat staat in een notitie die kaderleden en bondsbestuurders in de metaalsector hebben opgesteld. Die notitie moet de basis zijn voor een gesprek met de groep zogeheten kwartiermakers. Zij buigen zich momenteel over het opzetten van een nieuwe vakbeweging (werktitel DNV), waar de FNV-bonden in op zouden moeten gaan.

Volgens de notitie ‘circuleren er plannen’ om de metaal op te delen in verschillende sectoren bij het opgaan in die nieuwe vakvereniging. Maar de metaalbestuurders kiezen juist een andere weg. “DNV Metaal behartigt de belangen van alle werknemers die in de sector werken of gewerkt hebben, ongeacht de contractvorm.”

In de notitie gaan de metaalbestuurders uit van een krachtige bond, die de actie niet schuwt. De nieuwe bond moet in staat zijn om ‘grote aantallen bedrijven in staking te brengen en dat minimaal vier weken vol te houden’. “Op deze manier kunnen we elke krachtmeting winnen.”

Redactie | 18-04-12 | 12:42 | Link
Plaats een reactie