Geen kankerrisico bij metaal-op-metaalkunstheup

Kunstheup

Kunstheupen waarvan de kop en de pan van het heupgewricht met metaal zijn bekleed, staan al enige tijd in een kwade reuk. Als de metalen onderdelen over elkaar wrijven, kunnen immers kobalt en chroom vrijkomen. Als deze metalen vervolgens in het bloed terechtkomen, kunnen ze de nieren en de lever beschadigen, waarschuwden wetenschappers onlangs in het vakblad British Medical Journal.

Maar mensen met een metaal-op-metaalprothese hoeven geen schrik te hebben dat ze ook nog eens een verhoogde kans op kanker overhouden aan hun implantaat, sussen andere onderzoekers nu in hetzelfde vaktijdschrift. Dat maken ze op uit een zeven jaar durende opvolging van ruim veertigduizend Britten met een metaal-op-metaalkunstheup. Vergeleken met een vergelijkbaar staal van de bevolking dat geen dergelijk implantaat heeft, was hun risico op kanker niet verhoogd. Toch is voor zekerheid langduriger onderzoek nodig, houden de onderzoekers een slag om de arm: veel tumoren doen er langer dan zeven jaar over om ontdekt te worden.

Bij keramische heupen of heupen van kunststof doen de problemen zich niet voor.

Redactie | 18-04-12 | 15:41 | Link
Plaats een reactie