Mogelijk ook ‘koperhond’ in Nederland

Grrrrr

Net als in het Groot-Brittannië is er een mogelijkheid dat ook in Nederland de politie met zogenaamde ‘koperhonden’ gaat werken. Dat meldt Rhine Group, een Nederlands bedrijf dat DNA-markeringen importeert in Nederland, Belgie en Duitsland. Of de honden ook in Nederland getraind gaan worden tot koperhond hangt af goedkeuring van de politie en het OM.

In Groot-Brittannië is de eerste koperhond, genaamd Jazz, opgeleid om de zogeheten SelectaDNA-markeringen te vinden op verschillende metalen, zoals koper, lood en aluminium. De hond kan in hoog tempo terreinen met metaal en schroot controleren op deze markering. Omdat deze metalen vaak hoog opgestapeld zijn en de terreinen vaak moeilijk begaanbaar biedt een dergelijke hond uitkomst.

Simon Nab, van de Rhine Group, laat weten dat de koperhond de volgende stap is in het opsporen van gestolen metalen. “Dieven zijn gewaarschuwd omdat de pakkans groter wordt. Uiteindelijk draagt dit weer bij aan de preventieve werking van onze middelen.” Eerder werden door demissionair minister Opstelten deze markeringen ook in Nederland ingezet als beschermingsmiddel door bijvoorbeeld Prorail, Tennet en de Randstad Rail.

Redactie | 07-09-12 | 13:30 | Link
Plaats een reactie