Binnenkort bij uw juwelier: goud in de kleur groen

Groen goud

Niet alles dat glimt is goud van kleur… Wetenschappers aan de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuwe manier bedacht om de kleur van goud te veranderen; “rood, groen of een veelheid van andere tinten”, aldus professor Nikolay Zheludev, zoals geciteerd door de BBC.

De achterliggende techniek houdt in dat reliëf klein verhoogd of ingesprongen patronen op het oppervlak van het metaal wordt aangebracht, waardoor de manier waarop het licht absorbeert of reflecteert verandert. De vorm, hoogte en diepte van het patroon bepaalt uiteindelijk de kleur. Dezelfde techniek kan ook toegepast worden op andere metalen, zoals zilver en aluminium. Volgens professor Nikolay Zheludev is het de eerste keer dat deze techniek wordt toegepast.

Het team van professor Nikolay Zheludev tracht de techniek te vermarkten, waarbij hij denkt aan juweliers die willen innoveren. Daarnaast ziet hij kansen voor banken die het als beveiliging zouden kunnen toepassen in waardepapieren, want deze metalen zijn moeilijk te vervalsen.

Redactie | 26-10-12 | 13:19 | Link
Plaats een reactie