“Ken subsidies toe aan reconversieplan Ford Genk”

Ford Genk

Voor Rohnny Champagne, voorzitter ABVV-Metaal Limburg, moeten de miljoenen euro aan subsidies die Vlaanderen beloofd had aan Ford Genk in een reconversieplan gestoken worden. Dat zei de vakbondsman woensdag aan de fabriek die in 2014 de deuren zal sluiten.

Vlaams minister-president Kris Peeters zei woensdag in Brussel dat Vlaanderen de voorbije tien jaar al 43,5 miljoen euro uitgekeerd heeft. Nu zal onderzocht worden hoe dit gerecupereerd kan worden. Daarnaast is er nog ruim 30 miljoen euro aan subsidies die toegekend maar nog niet uitgekeerd zijn. Die steun wordt nu geblokkeerd.

De subsidies die nog niet uitgekeerd zijn, moeten voor Champagne naar de werknemers van Ford Genk gaan. “Steek de middelen voor de subsidies in een soort reconversieplan”, luidde het.

Welke acties de bonden kunnen voeren, is niet meteen duidelijk. De fabriek is immers tijdelijk gesloten, wat al eerder gepland was. “De geplande economische werkloosheid maakt het moeilijk om actie te voeren”, zegt ACLVB-secretaris Gert Steegmans. “Ford heeft het goed ge├źnsceneerd.”

De afgewerkte wagens blijven geblokkeerd. Sinds maandag laten de vakbonden geen wagens meer vertrekken.

Redactie | 28-10-12 | 10:17 | Link
Plaats een reactie