Value8 koopt failliet Fries metaal- en machinebedrijf

Aan de haak geslagen...

Value8 nv breidt zijn portefeuille met technische bedrijven verder uit met de overname en doorstart van metaal- en machinebedrijf Haak uit Friesland, meldt het investeringsfonds woensdag. Value8 geeft geen financiële details bij de overname, die wordt gefinancierd uit eigen kasmiddelen. “Met deze overname en doorstart van Haak blijft een mooi technologisch bedrijf voor Friesland behouden”, zegt topman Peter Paul de Vries van de investeringsmaatschappij.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden zie De Vries een goed groeiperspectief voor het Friese bedrijf, gezien de betrokkenheid van het personeel en de technologische knowhow. Een rol speelt daarbij dat het bedrijf bij de doorstart wordt afgeslankt en verlost wordt van zijn schuldenlast.

Het bedrijf Gorredijk bestaat uit twee onderdelen. Haak Precision Mechanics levert metalen onderdelen en machines, zoals treindeuren en machines voor de grafische en de staalindustrie. Haak Product Handling bouwt ‘robothandjes’ die in hoog tempo kunststofonderdelen oppakken en uitnemen uit spuitgietmachines. De robots worden onder andere gebruikt bij de productie van Philips scheerapparaten. Ondanks de reorganisatie blijven circa twintig van de vijfentwintig banen na de doorstart behouden.

Value8 wil een meerderheidsbelang houden in Haak. Een minderheidsbelang gaat naar een industriele partner bij de overname, Blok System Supply. Volgens De Vries sluit Haak goed aan op eerdere investeringen in de technische hoek. In 2010 kocht Value8 het Zaanse bedrijf Buhrs Mailing Solutions, dat verpakkingssystemen voor de direct mail-industrie produceert. Eerder dit jaar werden de eveneens failliete rolluikenproducenten GNS en Brinkman al aan de portefeuille toegevoegd.

Het belang van de techcluster voor Value8 neemt daarmee toe, bevestigt De Vries, die ruimte ziet voor meer van dit soort maakbedrijven in zijn portefeuille. Value8 investeert veelal in middelgrote ondernemingen met een waarde van EUR10 miljoen tot EUR150 miljoen. Verkoop binnen een bepaalde termijn is niet het doel, zegt De Vries. “We zitten er met eigen geld in en hebben geen einddatum voor de investering. Als je synergie wil leveren, en die is er duidelijk in deze cluster, dan moet je niet over een week verkopen.”

De topman bevestigt dat Value8 de laatste tijd meer bezig is met zijn investeringsportefeuille dan met het faciliteren van snelle beursnoteringen. Dat komt door het economische tij. “Bij hoogconjunctuur is er veel interesse in snelle beursnoteringen. Bij laagconjunctuur zijn er meer mogelijkheden om te bouwen aan een investeringsportefeuille. We hebben zonnebrandcreme en paraplu’s en dat maakt ons minder gevoelig”, aldus De Vries.

Redactie | 10-10-12 | 11:19 | Link
Plaats een reactie