“Een keer lassen is leuk, elke dag een stuk minder”

Stadhuistoren Hengelo

Eerder berichtte demetaal.nl over Hengelo goes Techno, waarbij zo’n 20 (metaal)bedrijven de deuren voor ruim 300 vmbo-leerlingen openen om te laten zien hoe interessant technisch werk is en dat je er minder vaak vieze handen van krijgt dan wordt verondersteld. Maar wat zijn nu de impressies van die leerlingen? De Twentsche Courant Tubantia vroeg het ze. Hieronder een kleine selectie.

Tom Pierik kan bijna niet wachten tot hij een poging mag doen. Hij trekt het lasapparaat nog net niet uit de handen van de Stork-medewerker. Een keertje lassen is tenslotte wel leuk. Het uitproberen van de professionele apparatuur maakt de rondleiding door het metaalbedrijf een stuk aantrekkelijker. De 15-jarige scholier vindt dit onderdeel in elk geval ‘wel lachen’.

Erg warm lopen de leerlingen nog niet. ‘Een beetje handelen’, ‘iets in de mode’ en ‘niet echt mijn ding’, klinken de reacties van diverse leerlingen. Volgens de begeleider dient er ook gekeken te worden naar de samenstelling van deze groep. Voor deze leerlingen – van de theoretische leerlijn – is het metaalwerk net iets te grof, precisiewerk zoals gezien bij de firma Breumaf spreekt ze dan meer aan.

De leerlingen 3 vmbo-tl van het Twickel College krijgen deze week een rondleiding bij verschillende Hengelose metaalbedrijven. Lees meer in De Twentsche Courant Tubantia van woensdag.

Redactie | 21-11-12 | 11:56 | Link




Plaats een reactie

Reacties

Uiteraard gaat het om een soms levenslange beroepskeuze. Tenzij dit soort bedrijfsbezoeken zorgvuldig worden ingebed in een jaarprogramma van de opleiding over beroepskeuze en waarop daarbij kan worden gelet, compleet met trainingen daarin, opdrachten om met een paar medeleerlingen een verslag te maken van een bezoek en om met behulp van internet “beroepsbeelden” op te stellen, slaat een initiatief als dit onvoldoende aan. En kan zelfs ontmoedigend en beperkend werken! Uiteraard heeft een gepensioneerde als ik alle kennis en kunde om zoiets goed te doen! Ik was ook jaren hoofd van bedrijfsopleidingen met daarin een behoorlijke bedrijfsschool. Maar van a-technische VBMO en MBO leraren màg zoiets niet eens worden verwacht! Hierbij dienen bekwame ondernemers zelf het voortouw te nemen. Tot weer voldoende mensen dit kunnen.

Arie Stuijt | 21-11-12 | 12:11