Hengelo goes Techno

Stadhuistoren Hengelo

Ruim 300 vmbo-leerlingen nemen volgende week een kijkje bij een metaal- of elektrotechnisch bedrijf. Om te zien hoe interessant dit werk is en vaak zonder dat je er vieze handen van krijgt. Zo’n 20 bedrijven werken van harte aan mee aan Hengelo goes Techno. Op 20 en 22 november staan de rondleidingen gepland.

Hengelose ondernemers signaleren dat er weinig interesse is bij de jeugd voor een baan in de metaal- of elektrotechniek. Deze schaarste van geschikt personeel belemmert de groei bij bedrijven. Om die reden is Hengelo twee jaar geleden begonnen met het organiseren van Hengelo goes Techno.

Twee rondleidingen

Hengelo goes Techno is een jaarlijks project waarin derdejaars leerlingen van Hengelose vmbo-scholen in één week rondleidingen krijgen bij twee metaal- en/of elektrotechnische bedrijven. Dit vindt plaats in november omdat de leerlingen kort daarop een keuze moeten maken over de richting van hun beroepskeuze. Leerlingen krijgen hierdoor een beter (meer realistisch) beeld van de producten en werkprocessen en ook van de carrièrekansen bij de bedrijven. De organisatie van Hengelo goes Techno is in handen van vertegenwoordigers van het Vmbo Carrousel, Werk en Vakmanschap, Kenteq, Koninklijke Metaalunie, de gemeente Hengelo en de decanen van de vmbo-scholen. Het is de bedoeling om in de toekomst ook 3 havo- en vwo-leerlingen te betrekken bij het project.

Deelnemende bedrijven

Ongeveer 20 Hengelose metaal- en elektrobedrijven nemen deel, zoals Stork Technical Services, Stork Plastics Machinery, Eaton, Akzo Nobel, AFMI, Flowserve, Electromach, United Springs, Norma en Stairway Trappen. Zij werken graag mee omdat ze zorg hebben over dreigende schaarste aan nieuw, jong en goed opgeleid personeel. De rondleidingen staan gepland op dinsdag 20 en donderdag 22 november. Bij elk bedrijfsbezoek worden ongeveer 10 leerlingen en een begeleider rondgeleid.

Redactie | 14-11-12 | 14:26 | Link
Plaats een reactie

Reacties

Ik zou graag lezen hoe deze jonge mensen dit hebben ervaren

Arie Stuijt | 19-11-12 | 13:44

Wat zeg tegen (naar eigen zeggen) gedwongen ZZP-ers met metaal als beroep, die nu wanhopig en al maanden werk lopen te zoeken over reclame maken voor hun technische beroepen? Ik krijg deze vraag voorgelegd ineen tweet. Hoe zie je dat dan? Ook als gepensioneerden vereniging van de metaal- en elektrotechnische industrie? Tja, ik leef echt mee met zulke oud-collega’s, want ik ben jaren zo’n ZZP-er (al bestond die term toen niet) geweest. Tijdens een project, een opdracht, is alles prima maar je wilde ook graag weten of en wat daarná zou komen. De man die de vraag stelt, zit “popelend” thuis. Al maanden. Leest dus dat er zo’n tekort is aan vaklui. Zelfs toen ik zeven jaar geleden stopte, zou ik zo iemand binnen een maand hebben geholpen, als ondernemer. Zijn die ondernemers er dan niet meer? Waar kunnen de technische ZZP-ers zich melden om werk?

Arie Stuijt | 22-11-12 | 18:07