Onvrede over standpunt Kabinet inzake vorstverlet

Horrorwinter...

Zeven brancheorganisaties, waaronder de Koninklijke Metaalunie, hebben met ongenoegen kennisgenomen van de antwoorden van de regering op vragen van de Eerste Kamer over de onwerkbaar weer regeling. Ondanks deze vragen is de regering niet van plan de regeling aan te passen. Asscher wil dat werkgevers pas na vier weken aanspraak kunnen maken op een ww-uitkering. Nu is dat eigen risico twee weken. De voorgestelde nieuwe regeling levert de overheid geen enkele besparing op en zadelt werkgevers op met enorme kostenverhogingen. Deze gevolgen zullen voor velen fataal zijn en veel faillissementen en verlies aan werkgelegenheid betekenen.

TLN heeft samen met de andere branches een brandbrief (PDF) naar de Eerste Kamer gestuurd. Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel over vorstverlet behandeld. De zeven brancheorganisaties zijn behalve de Koninklijke Metaalunie de brancheorganisaties OSB (Schoonmaak- en glazenwasserssector), TLN (Transport en Logistiek), OBN (Bestratingsbedrijven), UNETO-VNI (Installatiebedrijven), Aannemersfederatie Nederland (Bouw) en VEBIDAK (Dakdekkers). Zij wijzen erop dat veel bedrijven hard worden getroffen als de voorgestelde aanpassing van de vorstverletregeling wordt aangenomen. Ze verwachten een schadepost van 560 miljoen euro.

De huidige situatie: gedurende de eerste twee weken vorstverlet betaalt de werkgever 70%, het UWV vult aan met extra 30%. De nieuwe situatie (als het wetsvoorstel wordt aangenomen): van de vier weken vorstverlet betaalt de werkgever de eerste twee weken 100% en de derde en vierde week 70% en het UWV vult aan met extra 30%.

Redactie | 28-11-12 | 14:11 | Link
Plaats een reactie