Politiek wil metaaldiefstal terugdringen

Allememaggies...

Swollwacht en de PvdA Zwolle willen het de diefstal van metaal in Zwolle voorkomen en terugdringen. Dat stellen de beide partijen aanstaande vrijdag tijdens een vergadering over de begroting van 2013 via een motie voor. De partijen constateren dat gemeente, burgers en bedrijven steeds vaker slachtoffer zijn van diefstal van koper, lood, aluminium of ijzer. Zo worden van bouwplaatsen geregeld kabels gestolen, bliksemafleiders van het dak gehaald, verdwijnen hele containers met metaal, of wordt koper van het spoor gestolen. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties of het werk ligt lange tijd stil. Ze denken dat door gezamenlijke afspraken dat flink teruggedrongen kan worden.

ProRail probeert als een van de gedupeerden al lange tijd koperdiefstal tegen te gaan met camera’s, patrouilles en inmiddels ook dna-spray. Omdat het om duizenden kilometers spoor gaat is diefstal en dus treinvertragingen volgens een woordvoerder.

Volgens een metaalrecyclingbedrijf in Zwolle is het lastig collectieve afspraken te maken. Het bedrijf is enige tijd geleden zelf dupe geweest van metaaldiefstal en constateert dat er bedrijven blijven die wel gestolen metaal opkopen. De Zwolse metaalrecycler zegt zelf alles in het werk te stellen om aankoop van gestolen metaal te voorkomen. Kabels met de naam van een bouwbedrijf of beelden worden sowieso al niet aangenomen en bedrijven worden om een btw-nummer gevraagd.

Redactie | 07-11-12 | 13:36 | Link
Plaats een reactie