De staat van de economie

Staat van de economie december 2012

‘Nederland is een land van ondernemen. Het kabinet zet samen met alle hardwerkende Nederlanders de schouders er onder, om de economie weer te laten groeien.’ Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van een raming over de Nederlandse economie die het Centraal Planbureau (CPB) 19 december 2012 publiceert. Het kabinet neemt maatregelen om de economie te versterken in 2013 en de jaren daarna.

Economische cijfers

Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar met ½ % krimpt. Als gevolg daarvan loopt het begrotingstekort van de overheid op tot 3,3 %. De werkloosheid loopt op tot 525.000 mensen, wat neerkomt op 6 % van de beroepsbevolking. De verwachting is wel dat de goederenexport stijgt met 3%.

Maatregelen om economie te versterken

Minister Kamp: ‘We gaan allemaal merken dat het in 2013 minder gaat. Tegelijkertijd nemen we maatregelen die de economie versterken en de begroting weer op orde brengen.’ Het kabinet steunt ondernemers die moeite hebben financiering te vinden voor hun plannen met extra garantieregelingen. Het kabinet snoeit in belemmerende regels voor ondernemers en de topsectoren van de Nederlandse economie investeren €300 miljoen in onderzoek naar nieuwe producten.

Tegenvallende bestedingen

De vorige raming van het planbureau ging nog uit van een economische groei van ¾ % in 2013. De verslechterende vooruitzichten zijn een gevolg van tegenvallende bestedingen in binnen- en buitenland.

Uit de groeicijfers van het derde kwartaal was al eerder duidelijk geworden dat de Nederlandse economie zich niet kan onttrekken aan de slechte Europese- en wereldeconomie.

Redactie | 19-12-12 | 13:06 | Link
Plaats een reactie