Doek gevallen voor Shetron-Sobemi

Failliet

Het mirakel bleef uit. Vanochtend viel op de Antwerpse rechtbank van koophandel voorgoed het doek over Shetron-Sobemi. Volgens Marc Pottelancie, secretaris ABVV-Metaal ‘ging het al een tijdje slecht. Ooit werkten er hier meer dan duizend mensen. Nu waren er nog maximum een 65-tal. Van de directie mochten de werknemers thuisblijven, want er was geen werk meer. Gisteren werden dan de boeken neergelegd. Ik hoop dat er zo nog een toekomst is voor het bedrijf, via een overnemer. Maar ik vrees er voor.’

‘De oorzaak is niet zozeer de crisis dan wel het verlies van onze grootste klant Duracell’, zegt financial controller David Simons. ‘Dat bedrijf heeft in het begin van het jaar een grondige reorganisatie doorgevoerd en heeft de fabricatie van batterijhulzen in Aarschot stopgezet. Het bedrukken van die hulzen was onze grootste order. Dat is dus weggevallen.

Bij Sobemi werkten in 1985 nog 800 mensen of bijna een vijfde van de Lintse actieve bevolking. Toen de latere Brits-Nederlandse overnemer Impress de goed draaiende conservenfabriek verkocht en alleen de bedrukkingsactiviteit overhield, werden plots zowat 200 van de 300 overgebleven werknemers ontslagen. Toen de Indische familie Shetry, eigenaar van Shetron in Bombay, in 2003 de firma overnam, waren er nog maar 43 personeelsleden in dienst. Volgens de vakbonden had Impress de zaak leeggezogen. Twee jaar geleden investeerde de familie nog in het bedrijf toen ze één van de vier verouderde lak- en drukstraten verving door een nieuwe installatie.

Redactie | 13-12-12 | 10:17 | Link
Plaats een reactie