Toename aantal faillissementen in metaalbranche

Machineveiligheid

Het aantal faillissementen in de industrie zal dit jaar met meer dan 25 procent stijgen tot 950. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Volgens de bank zal de productie dit jaar met 1,5 procent afnemen en in 2013 hooguit ,,zeer licht groeien”. In 2011 groeide de productie nog met 3 procent.

In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn 667 bedrijven over de kop gegaan. In dezelfde periode in 2011 waren dat er nog 529. Met name in de metaalbranche nam het aantal faillissementen flink toe.

Door de verslechterde economische omstandigheden hebben veel bedrijven te maken met oplopende voorraden en betalingsproblemen bij afnemers. Dit zet druk op het werkkapitaal. Vooral in de grafische industrie en in de sectoren elektrotechniek, metaal en machinebouw zijn de voorraden groter dan gewenst, schrijft ING.

Volgens de bank zouden bedrijven een ,,actiever werkkapitaalbeheer” moeten voeren. Door de geldstromen en betaaltermijnen in kaart te brengen, worden de knelpunten en risico’s blootgelegd. Bedrijven kunnen daarnaast op verscheidene manieren proberen de betaaltermijnen van klanten te verkleinen.

Redactie | 11-12-12 | 09:05 | Link
Plaats een reactie

Reacties

’t Ergste vind ik nog wel dat ook hierdoor weer goede vaklieden hun aansluiting op hun arbeidsmarkt verliezen. Het ‘druppelt weg’ en we weten dat er te weinig goede aanvulling uit de jeugd komt.

Arie Stuijt, VG-PME | 12-12-12 | 10:18

Het zou voor deze bedrijven goed zijn om eens kritisch te gaan kijken naar de aanwezige (overtollige) voorraden, vooral in de metaal en machinebouw zijn er tal van mogelijkheden om voorraden af te bouwen en toch geen kwaliteit en flexibiliteit in te leveren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheid om de voorraad te verleggen naar de leverancier, een voorraadhoudende groothandel die het materiaal op maat aanlevert. hiermee bespaar je op inkoopkosten en ruimte in het magaijn en het risico op blijvende oude voorraden neemt af.

N. Tijsse Klasen

N. Tijsse Klasen | 13-12-12 | 08:58