Vooral MBO’ers hard getroffen op arbeidsmarkt

Werkplein - © anp

De problemen op de arbeidsmarkt zitten niet aan de onderkant, maar in het midden. Mensen met een hoge of lage opleiding hebben volop kans op werk, terwijl die kans voor mensen met een gemiddelde opleiding daalt. Dat meldt de Volkskrant.

De afgelopen crisisjaren steeg de werkloosheid onder mbo’ers het hardst, vooral doordat hun werk het makkelijkst kan worden geautomatiseerd of uitbesteed. Het gaat onder meer om boekhoudkundig werk, het maken van berekeningen of het bewaken van processen. Ook verdwijnt er werk in de dienstensector doordat steeds meer contact met klanten via internet loopt, in plaats van telefonisch of in levenden lijve. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie die maandag verschijnt.

Het CPB ziet ook dat de inkomenskloof tussen hoogopgeleiden en gemiddeld en laagopgeleiden steeds groter wordt. Terwijl het inkomensverschil tussen gemiddeld en laagopgeleiden de laatste jaren stabiel blijft, neemt het verschil met hoogopgeleiden sterk toe. De werkgelegenheid voor laagopgeleiden neemt ook toe. Vaak gaat het daarbij om werk dat niet geautomatiseerd of naar het buitenland verplaatst kan worden, zoals dat van schoonmakers, kappers of bouwvakkers.

Redactie | 10-12-12 | 08:18 | Link
Plaats een reactie

Reacties

Ik zou als metaalsector al enkele jaren een beleid zijn gestart om tegenwicht en oplossingen hiervoor te bieden. Maar j, wie luistert nog naar zo’n gepensioneerde?

Arie Stuijt, VG-PME | 11-12-12 | 09:25