VVD en PvdA: techniek op basisschool

Jongeren en Metaal

Regeringspartijen PvdA en VVD willen dat op alle basisscholen het vak wetenschap en techniek wordt ingevoerd. De VVD bevestigt hierover berichtgeving woensdag in de Volkskrant.

Anne-Wil Lucas (VVD) heeft hierover samen met Tanja Jadnanansing van de PvdA een amendement op de onderwijsbegroting ingediend. Er komt nu geld zodat de Pabo’s toekomstige leraren kunnen gaan klaarstomen om het vak te geven.

De volgende stap is dan dat het vak op de basisscholen wordt ingevoerd en getoetst. Volgens Lucas moet met de minister worden besproken wanneer dit haalbaar is, maar zij hoopt dat het voor 2020 toch wel is ingevoerd.

Met deze maatregel hopen Lucas en Jadnanansing dat het tekort aan technici in de toekomst kan worden teruggedrongen. In 2017 is er een tekort van 170.000 technici, aldus het VVD-Kamerlid. „We moeten echt zorgen dat we dit technisch talent eerder ontdekken.” Volgens haar is er in de Cito-toetsen nu te veel aandacht voor lezen en schrijven.

Redactie | 05-12-12 | 10:08 | Link
Plaats een reactie

Reacties

Een paar jaar de maatregel en dan sterft de maatregel roemloos en al vergeten. Zoiets als de dierenpolitie, dus. De enige hoop is een hoop geld dat over weer een balk is gesmeten. ’t Onderwijs heeft al genoten van de door het onderwijs zelf geschoolde elitedenkertjes, die uiteraard zelf zelden ‘knutselen’, want ze zijn te druk met maat-regelen.
Wat zegt m’n ongeveer 50 jarige onderwijservaring? ’t Symptoom is voor de politici dat er 170000 (magie van getal!) technici te kort gaan komen en dus moeten lagere school leerlingen massaal aan de techniek!
Laat ik voorop stellen dat ik wél technisch onderwijs heb gehad in klas 6, uiteraard niet in dit land. Ik heb er nog steeds háást dagelijks plezier van!
Terugdenkend valt mij daarbij op hoe vanzelfsprekend dat technische onderwijs paste naast Latijn en moderne talen en vooral exactere vakken. Hanmlet spelen op een zelfgetimmerd platform, zoiets.
Maar die school deed dat toen al dertig jaar en ze doen ’t nog steeds.

Arie Stuijt, VG-PME | 05-12-12 | 17:15