“Aanzuigend-effect van topsectoren op studiekeuze”

Volle zalen...

Het rendement van de Nederlandse investeringen in onderzoek is groot: Nederlandse wetenschappers weten met relatief weinig middelen een hoge output en een bovengemiddelde kwaliteit te halen. De Nederlandse investeringen in onderzoek en innovatie zijn van 2010 op 2011 licht toegenomen.

Dit schrijft staatssecretaris Sander Dekker (wetenschap) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De basis hiervoor is tweejaarlijks internationaal vergelijkend onderzoek naar trends in wetenschap, technologie en innovatie, in combinatie met nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Opvallend is verder dat aan de topsectoren gerelateerde studies sterk in opkomst zijn in het hoger onderwijs. Zo trekt de topsector water extra studenten naar de opleiding Maritieme Techniek en heeft de topsector Agrofood een aanzuigende werking op studenten voor de studie Levensmiddelentechnologie. De aan de topsectoren gerelateerde studies weten ook de kwalitatief goede (excellente) studenten aan te trekken.

Staatssecretaris Dekker is optimistisch over de resultaten: “Ondanks economische tegenspoed blijft de Nederlandse investering in onderzoek en innovatie overeind. Dat is goed besteed geld, want onze wetenschappers behalen een hoog rendement en fantastische onderzoeksresultaten. En het is een slimme investering, want de wetenschappelijke ideeën en innovaties van vandaag bieden economische kansen voor morgen.”

De Nederlandse wetenschap is de laatste decennia sterk geïnternationaliseerd, meer nog dan andere landen. Nederlandse onderzoekers publiceren nu drie keer vaker dan dertig jaar geleden een onderzoek samen met een wetenschapper uit een ander land. Ook is het aantal buitenlandse investeringen in Nederlandse wetenschap fors toegenomen.

Eind 2012 was de hightech topsector de eerste die een mkb-loket opende. En later dit jaar zullen de Nederlandse topsectoren op internationale bedrijvenbeurzen nog beter laten zien wat Nederland in huis heeft.

Redactie | 16-01-13 | 11:15 | Link
Plaats een reactie