Enorm tekort aan technisch personeel

Jongeren en Metaal

Grote technische bedrijven als ASML, VDL Group en Philips gaan actief in het buitenland personeel werven om de enorme tekorten aan technisch personeel in Nederland op te vangen. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van onderzoek van de Universiteit Maastricht dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken werd uitgevoerd.

Het tekort aan technisch personeel op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt volgend jaar op tot 63.000. Voor elk procent dat de economie groeit, komen daar nog eens jaarlijks 13.000 vacatures bij. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nu al voor miljoenen euro’s aan opdrachten mis omdat er te weinig personeel is om die uit te voeren. Met name de hightech-industrie in Brabant wil een gezamenlijke strategie ontwikkelen om de internationale arbeidsmarkt te bewerken.

De schreeuw om talent voor techniek wordt ook steeds luider hoorbaar in politiek Den Haag. Recentelijk berichtte demetaal.nl over het pact dat het kabinet wil om het tekort aan technici tegen te gaan. Het kabinet besloot de eerder in gang gezette projecten te willen uitbreiden die het onderwijs in de techniek beter laten aansluiten op de wensen van de bedrijven.

Meer eerdere berichten op demetaal.nl van soortgelijke strekking: VVD en PvdA: techniek op basisschool, tekort aan technici is bedreiging voor Nederland en promotie voor werken in de techniek slaat aan.

Tot slot voor jonge technici een bezoektip: Nederland Innoveert. Meer bezoektips? Zie demetaal.nl agenda.

Redactie | 05-01-13 | 17:43 | Link
Plaats een reactie