Kan speelgoed meisjes dichter bij techniek brengen?

GoldieBlox - iPad with game

We kennen de berichtgevingen: tekort aan technici, tekort heeft weerslag op Nederlandse innovatiepositie, pact tegen tekort technici en een heuse glossy die meiden warm moet maken voor techniek. Zinvolle kreten en goed bedoelde ingrepen met de overeenkomst dat geen van allen geïnitieerd zijn door jongeren zelf. Maar het kan anders!

Maak kennis met Debbie Sterling, een 29 jarige Stanford engineer met een missie: het inspireren van de volgende generatie vrouwelijke ingenieurs. Ze bedacht de GoldieBlox, speelgoed met een technische insteek voor meisjes. Ze richtte er een bedrijf voor op om het aan de man vrouw te brengen en staat nu volop in de belangstelling.

GoldieBlox is ook het verhaal van een jonge vrouwelijke ondernemer die werkt aan haar dromen in een door mannen gedomineerde industrie. Immers, slechts 3 van de 100 technische start-ups wordt geleid door vrouwen. “Eigenlijk wist ik alleen van het bestaan van techniek doordat mijn wiskunde leraar van de middelbare school mij erop wees”, vertelt Sterling. “Met mijn speelgoed zijn meisjes niet afhankelijk van die ene terloopse opmerking van een leraar om hun passie voor techniek te activeren.”

GoldieBlox activeert onderliggende technische concepten

GoldieBlox is opgebouwd rond een reeks interactieve boeken en constructiespeelgoed waarin Goldie Blox de hoofdrol speelt. Goldie Blox is een vrouwelijke ingenieur. Ze is geen nerd, en misschien ook geen genie. Ze is gewoon een creatief kind dat graag uitvindingen doet. Ze denkt en bouwt en is niet bang om te falen omdat ze nooit opgeeft. Ze houdt van bouwen en mooie dingen maken. Dingen die draaien en aan elkaar sluiten, die problemen oplossen, die de wereld een betere wereld maken. Kortom, Goldie Blox is een rolmodel. Zodra je weet hoe dingen gemaakt worden, kan je ook je eigen dingen maken – je eigen succesverhaal.

Het boek en het speelgoed bevat een reeks lessen die meisjes laat kennismaken met technische concepten. De lessen zijn ontworpen op basis van een jaar lang onderzoek, waaronder het testen van prototypen met meer dan 100 meisjes. “Het kwam neer op een eenvoudig principe: jongens houden van bouwen, meisjes van lezen. Laat ik dat eens bij elkaar voegen”, bedacht Sterling. Het eerste speelgoed werd meteen bekroond met de Editor’s Choice award op de World Maker Faire in New York afgelopen september.

Bliksemstart

Via Kickstarter, een platform waarmee auteurs creatieve projecten proberen te financieren, wist ze binnen een maand ruim 200.000,- euro binnen te halen om haar prototype daadwerkelijk in productie te krijgen.

De serie zal ook worden uitgebracht als e-book voor iPad en iPhone, samen met gesproken tekst en animatie. “Ik maak GoldieBlox zodat meisjes, vanaf jonge leeftijd, kunnen leren dat techniek ook voor hen is”, aldus Sterling. Ze schrijft de verhalen en maakt de illustraties geheel zelf. Haar inspiratie komt mede van haar oma, die volgens haar ook echt een ‘bouwer’ was; ze was namelijk een van de eerste vrouwelijke cartoonisten bij Walt Disney en heeft bijgedragen aan het maken van “Mr. Magoo”.

Redactie | 21-01-13 | 16:09 | Link
Plaats een reactie

Reacties

Als je toch echt in staat zou zijn een rage te ontwikkelen die ook bij oudere jeugd (lees: meisjes / vrouwen) doorgezet kan worden!

Jacques de Groot | 27-01-13 | 16:37

Ontzettend leuk om over dit soort zaken na te denken. Het is een interessant concept. Het vervelende nadeel van dit soort ideeën is dat je nu zaait maar pas met een jaar of 10 a 15 resultaat hebt in de vorm van “vrouwelijke technici”

Koos Hofman | 04-02-13 | 22:38