Metaalfondsen korten flink op pensioenen

Pensioenkrak

Gepensioneerde metaalbewerkers, monteurs en andere technici krijgen vanaf 1 april flink minder pensioen uitgekeerd. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) kondigde afgelopen week aan de uitkering met 6,3 procent te verlagen. Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) doet dat met 5,1 procent.

Deze maatregelen zijn nodig om de fondsen financieel weer gezond te krijgen. Om verlaging te kunnen vermijden, had de dekkingsgraad dicht bij de 100% moeten staan. De dekkingsgraad van PMT kwam eind december uit op 92,4 procent, ver verwijderd van de wettelijke norm van 105 procent. Ook PME zit daar met een dekkingsgraad van 93,9 procent fors onder. De fondsen verklaren hun slechte financiƫle situatie onder meer door de levensverwachting die sneller is gestegen dan was voorzien, waardoor mensen langer een pensioenuitkering houden. Ook zijn winsten op beleggingen teniet gedaan door de blijvend lage rente.

Guus Wouters, directeur PMT: “Het is een uiterst pijnlijke maatregel waartoe PMT heeft moeten besluiten. Het verlagen van de pensioenen is het laatste middel dat een pensioenfonds wil inzetten. Gepensioneerden voelen dit immers direct in hun portemonnee, werknemers bouwen op langere termijn minder pensioen op en werkgevers gaan een hogere bijdrage betalen. Ik begrijp dan ook goed dat gepensioneerden, werknemers en werkgevers in de sector Metaal en Techniek bijzonder teleurgesteld zullen zijn. We hebben de pijn echter zo eerlijk mogelijk proberen te verdelen: iedereen draagt samen op een evenwichtige manier bij aan het herstel van het pensioenfonds.”

Ook het bestuur van PME zegt zich bewust te zijn van de “enorme impact” die het besluit heeft. De dekkingsgraad van het pensioenfonds is in het vierde kwartaal wel met 1 procentpunt gestegen naar 93,9 procent, maar dat is nog altijd ver beneden het wettelijk minimum. Het fonds hield eerder rekening met een verlaging van 6 procent.

Eerder was te lezen op demetaal.nl dat beide fondsen begonnen zijn met de onderhandelingen over de vorming van een gezamenlijke pensioenregeling.

Redactie | 03-02-13 | 19:16 | Link
Plaats een reactie