Metrical wint KvK-prijs Creatief Ondernemerschap

Ben ter Bogt en Hans Keij, directie Metrical Metaalbewerking Halsteren.

Ben ter Bogt van Metrical Metaalbewerking uit Halsteren mag zich een jaar lang de meest creatieve ondernemer van West-Brabant noemen. Dit werd vandaag bekendgemaakt door KvKvoorzitter Chris Rutten tijdens het Event ‘Ondernemen op de Catwalk’ in het Inspirium te Breda. Genomineerd waren naast Metrical ook Teus van Oord van de Martens & Van Oord Groep uit Oosterhout en Şerif Aktürk van Kaasmakerij Özgazi uit Etten-Leur. De afgelopen twee jaar werd de prijs in de wacht gesleept door Eco-Point uit Halsteren en Beins Travel Group uit Oosterhout.

Ben ter Bogt toonde zich in een reactie op het podium verheugd: “Het leek met die draaistoelen op het podium wel The Voice of Holland, zo spannend was het. Ik ben super blij dat we het uiteindelijk geworden zijn. Eigenlijk ook voor de hele sector, dat een productiebedrijf er met deze prijs vandoor gaat. Mensen staan er vaak niet bij stil hoeveel innovatie er toch plaats vindt bij dit soort bedrijven.”

Productiebedrijf

Metrical Metaalbewerking bewijst al jarenlang dat productiebedrijven ook gewoon in Nederland kunnen floreren”, aldus KvK-voorzitter Chris Rutten namens de jury. “Ze hebben innovatie zelfs structureel ingebed in hun bedrijfsvoering. Door deze constante innovatie zijn ze in staat om structureel een kwalitatief beter product tegen een lagere prijs te leveren dan leveranciers uit de zogeheten ‘lage lonen landen’. Een compliment, want zelfs in deze zware tijden doen blijven ze hiermee doorgaan. Ze zien de crisis dan ook als een kans en niet als bedreiging.” In de loop der jaren is Metrical van een puur West-Brabants bedrijf een echte mondiale speler geworden. Rutten: “Het is mooi om te zien dat Metrical in alles blijft handelen naar haar kernwaarden: respect en verantwoordelijkheid. En dat ze op unieke wijze daadwerkelijk vorm en inhoud geven aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.”

Criteria

Het belangrijkste criterium om in aanmerking te komen voor de KvK Prijs Creatief Ondernemerschap is een innoverende en creatieve aanpak in de bedrijfsvoering, waardoor de onderneming binnen de betreffende branche als een voorloper wordt beschouwd. Bijvoorbeeld door binnen de branche een vooraanstaande positie in te nemen en/of opvallende prestaties te leveren. Bij de selectie zijn echter ook criteria opgenomen die ervoor zorgen dat ‘eendagsvliegen’ of bedrijven met een zwakke financiële positie niet in aanmerking komen voor de prijs. De jury bestond dit jaar uit leden van het Algemeen Bestuur van de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland, te weten: Hans Kocx, Hans Kollau, Cees Kwaaitaal en Sjel Wijngaards. Na een uitgebreide selectie en screening van 73 voorgedragen bedrijven, heeft de jury de drie kandidaten voor de KvK Prijs Creatief Ondernemerschap genomineerd.

De Prijs

De KvK Prijs Creatief Ondernemerschap bestond dit jaar wederom uit een kunstwerk dat de genomineerden mochten uitzoeken, voor het geval ze als winnaar uit de bus kwamen. Voor Metrical was dit het het metalen kunstwerk Expansiekader van Niels Lous. Lous is een Bredase kunstenaar die al een aantal kunstwerken in de stad heeft staan, bijvoorbeeld op de Graaf Hendrik III laan, op de Claudius Prinsenlaan en in de Willem Merkxtuin. Lous ontving in 2002 een stipendium voor zijn hele oeuvre van het Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam. Bron: KvK Zuidwest-Nederland.

Redactie | 18-02-13 | 19:05 | Link
Plaats een reactie