Techniekdag voor meiden bij Tata Steel

Vervaardigen van robots tijdens Girls’ Day bij Tata Steel in IJmuiden

Vandaag hebben zo’n 140 meiden uit groep 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs een werkbezoek gebracht aan Tata Steel in IJmuiden. In de ochtend staken ze zelf de handen uit de mouwen tijdens een workshop op de bedrijfsschool van Tata Steel. Ze kregen allemaal een verzameling losse onderdelen als tandwieltjes, schroeven, bedrading en besturingselementen. Met behulp van diverse gereedschappen sleutelden ze met veel enthousiasme een klimrobot in elkaar. De robots werden ter plekke uitgetest en eventueel bijgesteld totdat ze optimaal functioneerden. ’s Middags maakten de meiden met de stoomtrein een rondrit over het 750 hectare grote bedrijfsterrein van Tata Steel. Daarbij werd het proces van staalmaken uitgelegd, van het lossen van de schepen met ertsen in de eigen haven tot en met het verzinken van rollen staal in de dompelverzinklijnen.

Landelijk initiatief

Girls’ Day is een landelijk initiatief waarbij meisjes in het hele land op techniekstage gaan bij bedrijven. Het doel is om ze te laten ervaren dat werken in de techniek interessant, uitdagend, maar vooral ook erg leuk is. Veel meiden weten niet wat werken in de techniek te bieden heeft. En onbekend maakt onbemind. Door een programma als dat van vandaag hopen bedrijven als Tata Steel meer meiden enthousiast te maken om te kiezen voor techniek.

Deelnemende scholen

Leerlingen van de volgende scholen van het voortgezet onderwijs hebben deelgenomen aan Girls’ Day bij Tata Steel in IJmuiden: Felisenum (Velsen-Zuid), Het Huygens (Heerhugowaard), Kennemer College (Beverwijk) en het Mendel College (Haarlem). Uit het basisonderwijs waren de Paradijsvogel (Vogelenzang), De Regenboog (Alkmaar) en Het Tweespan (Heemskerk) vertegenwoordigd.

Redactie | 23-04-13 | 14:40 | Link
Plaats een reactie