USETEC 2013 kijkt tevreden terug

USETEC 2013 Onderhandelen

Tevreden gezichten onder de bijna 400 exposanten en 6000 bezoekers uit 104 verschillende landen, waarvan velen meteen op de beurs hun orderboekje trokken. USETEC heeft ook dit jaar haar faam als wereld leidende beurs voor gebruikte techniek weer waargemaakt. Net als in voorgaande jaren kenmerkte de beurs zich door haar internationale karakter. Twee derde van de bezoekers waren afkomstig uit het buitenland.

“Dat toont het effect van de wereldwijde werving door ons en ons partnernetwerk ondubbelzinnig aan merkt organisator Florian Hess op. En het maakt de brede waardering voor de USETEC in tal van regio’s duidelijk,” vervolgt de directeur van Hess GmbH uit Weingarten. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland gevolgd door Turkije, Rusland, Wit Rusland, Oekraïne en India. Ook bezoekers uit Noord-Afrika waren sterk vertegenwoordigd. Gebruikt verkoopt. Dat heeft de USETEC ook dit jaar weer nadrukkelijk bewezen. Goede zaken, goede contacten, de exposanten waren duidelijk tevreden met deze editie, benadrukt Katharina C. Hamma. De USETEC heeft haar positie als belangrijkste internationaal zakelijk platform voor gebruikte machines en materieel bevestigd, zegt de directrice van de Kölner Messe.

De kwaliteit van het bezoek en de diversiteit van de vraag vielen op De nationale en internationale partnerorganisaties van USETEC kwalificeerden de beurs eveneens als geslaagd. “Ondanks de moeilijke economische situatie was deze editie zondermeer succesvol,” blikt Kurt Radermacher, directeur van het Verband van de Duitse machine- en werktuigengroothandel (FDM) uit Bonn terug. De FDM is tevens de belangrijkste dragende partij van de USETEC en het achterliggende concept. Met name de kwaliteit van het bezoek werd door de exposanten geprezen. Daarbij is het in veel gevallen al tot concrete zaken op de beurs gekomen en voor de komende tijd verwachten veel FDM leden uit de opvolging nog orders te kunnen halen. “Zeer verheugend is de duidelijke vraag ook naar andere machines als het traditionele aanbod van overwegend metaalbewerkingsmachines,” stelt Kurt Radermacher vast. Op de USETEC werd dit jaar in sterkere mate dan anders naar de drukkerij-, verpakkings- en textielverwerkende machines gevraagd.

USETEC 2013 plastics injection moulding

Ook andere verenigingen zoals de BDEx en het Britse MTI waren met collectieve stands vertegenwoordigd. Van de beste aanloop in de laatste jaren spreekt een andere belangrijke partnervereniging van de USETEC de EAMTM uit Brussel. “Wij waren met een grote delegatie bestaande uit 46 bedrijven uit 13 verschillende landen op USETEC 2013 vertegenwoordigd,” stelt Nigel Bongers, de huidige voorzitter van EAMTM, vast. “Een deel van onze leden hebben meteen tijdens de beurs al orders geschreven en zij waren buitengewoon te spreken over het aantal en de kwaliteit van de aanvragen op hun stand,” zegt de EAMTM president. De vereniging prijst het dit jaar door de USETEC gevolgde concept dat beslist verbeterd is. Het is zaak om daar in de komende jaren aan vast te houden. Ook een positief geluid kwam van de Dutch Machinery Association (DUMA). “Meteen bij aankomst bij het beursgebouw in Keulen werd ik, om het zo te zeggen, aangenaam verrast,” vertelt Gerwin Klok. “Voor het beurscomplex stonden meerdere volle touringcars uit diverse Oost Europese landen, aldus de DUMA branchemanager. “De politie kwam er zelfs aan te pas om het verkeer in goede banen te leiden. De deelnemende leden toonden zich enthousiast over de internationale afkomst en de kwaliteit van het bezoek. Veel bezoekers zijn schijnbaar met concrete aankoopplannen naar de beurs toegekomen en waren op de beurs naar specifieke machines op zoek. Voor wat betreft het internationale karakter onderscheidt zich de USETEC van soortgelijke evenementen. Ik ken geen andere beurs waar het publiek uit zoveel verschillende landen afkomstig is.”

  • Bezoekers uit 104 landen
  • Exposanten vooral tevreden over kwaliteit van de bezoekers
  • Al veel handel tijdens de beurs en nog meer nadien verwacht

Goed toeven op AMCO’s buitenterrein

In tegenstelling tot vorig jaar was het dit jaar ook op het buitenterrein goed toeven. Dat wordt beaamd door Amco Compressoren uit Hendrik Ido Ambacht. Van tijd tot tijd ontstonden kleine oploopjes rondom de grote compressoren. Wij hebben 6 machines van elk meer dan 20.000 euro in totaal verschillende regio’s verkocht, vertelt Amco DGA Teun de Haan. De kopers waren afkomstig uit Egypte, Bulgarije en Polen. Alvorens de machines aan de nieuwe eigenaren worden overgedragen, gaan zij eerst nog voor een laatste servicebeurt terug naar Nederland.

USETEC 2013 measuring machine

Net zoals op het buitenterrein viel het vele exposanten achter in de hal op, dat de bezoekersstroom meteen vanaf het eerste moment goed op gang kwam. Al was het aantal bezoekers op de laatste dag ronduit laag. Ook op de laatste dag hebben die exposanten, die zich goed op de beurs hadden voorbereid en in de aanloop naar de beurs potentiele klanten hadden uitgenodigd, zich niet hoeven vervelen. Er waren op deze USETEC overwegend goed voorbereide vakbezoekers en maar weinig kijkers, aldus Jörg Ludewig, directeur van Klaus Rosenboom Machinehandel uit Bremen. Hij had op de laatste dag verschillende bezoekers uit Oekraïne op zijn stand en ook een Russische zakenman was aanwezig, aan wie het bedrijf na afloop van de vorige editie van USETEC een machine had verkocht. “Wij hopen uiteraard dat dit plaatje zich nog eens herhaalt.”

Van veel buitenlands bezoek op de USETEC bericht ook Thomas Trump, directeur van DMG uit Geretsried, dat deel uitmaakt van het Gildemeisterkonzern. “Wij hadden hierom opnieuw Turkse en Russisch sprekende medewerkers op onze stand. Het was beslist de moeite waard om deze medewerkers naar de beurs te halen. Alleen op de eerste dag werden al 6 machines in opdracht gegeven” en het bedrijf rekent op een totaal omzet van circa 2,5 miljoen euro naar aanleiding van deze beurs. De zwakke economische situatie lijkt het bedrijf niet echt te raken. “Naar goede kwaliteit is altijd vraag,” licht Thomas Trump toe.

USETEC 2013 metal cnc-lathe

Ook Mach4Metal uit Babberich profiteerde volop van de kooplust tijdens de beurs. “Voor de beurs hadden wij al contact met een geïnteresseerde afnemer uit Duitsland,” vertelt Bastiaan Klein Herenbrink. Dit prospect wist dat wij de machine waar hij belangstelling voor had mee naar de beurs zouden nemen. Om te voorkomen dat de machine tussentijds zou worden verkocht had deze klant meteen aan het begin van de beurs toegeslagen en de deal meteen rondgemaakt. Mach4Metal richt zich op de USETEC niet alleen op verkoop, maar grijpt de USETEC tegelijk aan om machines in te kopen. “Ons credo is en blijft dat wij uitsluitend machines aanbieden die wij daadwerkelijk bezitten,” aldus Bastiaan Klein Herenbrink. “Daarmee onderscheiden wij ons van andere bedrijven die machines aanbieden, waarover zij helemaal niet beschikken.”

Vraag naar jonge machines

Net als in voorgaande jaren vormden de machinefabrikanten Chiron, SHW, Siemens en Zeiss met hun gezamenlijke stand één van de blikvangers van de beurs. “Ons valt momenteel vraag op uit Italië en Rusland,” bericht Michael Lucke. “Er is vooral vraag naar jongere machines tussen 3 en 5 jaar oud.” In deze categorie valt ook een DuraMax meetmachine uit bouwjaar 2010. Totaal gereviseerd en met fabrieksgarantie werd deze aangeboden voor 29.000 euro, ongeveer 15.000 euro onder de nieuwwaarde.

Dat succesvolle zaken tijdens USETEC niet altijd probleemloos in klinkende munt kunnen worden omgezet, weet Agrar-Markt Deppe uit Bad Lauterberg im Harz. “Vorigjaar heeft een bezoeker uit Mali bij ons twee tractoren van 12.000 euro gekocht en daarbij meteen een aanbetaling gedaan. Echter tot op de dag van vandaag zijn deze landbouwwerktuigen nog niet uitgevoerd. Wellicht heeft de klant de transportkosten onderschat of heeft het onzekere politieke klimaat ter plaatse roet in het eten gegooid. Ook komen wij regelmatig tegen dat veel klanten slecht op de hoogte zijn van de in hun land geldende invoerbepalingen. “Tijdens de 1e beursdag werden wij aangesproken door een boer uit Wit-Rusland,” zegt de heer Deppe. “Wij moesten een bevriende relatie optrommelen die de landbouwer moest bijpraten over de invoerbepalingen in zijn vaderland.” Agrar-Markt Deppe zou het een goede zaak vinden dat ontwikkelingshulp ook met name gericht wordt op training voor het onderhoud en het gebruik van machines. “Dat kun je niet op het bord van de handelaar neerleggen.”

USETEC 2013 packaging filling machine

“Met name goed voorbereide exposanten kunnen rekenen op gericht bezoek. We hebben in de aanloop naar de USETEC meerdere bezoekers vrijkaarten toegestuurd,” verklaart Sabine Lenau-Weilberg “en we zijn zeer verheugd dat deze relatiekaarten ook daadwerkelijk gebruikt zijn”, aldus de toekomstige directrice van Makutec, dat gespecialiseerd in gebruikte, kunststofverwerkende machines van het merk Arburg. Makutec had een gezamenlijke stand met PMH uit Hennef. “Wij hebben een complementair aanbod”, licht PMH directeur Jürgen Kinnart deze beslissing toe. “Gezamenlijk kunnen wij een omvangrijker en dus interessanter assortiment aan kunststofverwerkende machines presenteren. Verder viel de grote vraag naar afvulinstallaties op. Deze belangstelling was met name afkomstig van bezoekers uit Turkije, Egypte en het Midden-Oosten”. De firma Filltec uit Brüggen-Bracht is er van overtuigd dat in de naloop van de USETEC nog diverse opdrachten zullen volgen. De marktvraag is sinds december duidelijk afgezwakt. Deze exposant wijt dat niet alleen aan de economische situatie, maar ook de stroevere opstelling door de banken bij de kredietverschaffing werkt beslist door in de handel.

Dat gebruikte techniek tot grote investeringsbesparingen kan leiden bewijst Lauer Ecotec uit Schkopau. Daarbij duidt dit bedrijf op de vraag naar specifieke kleppen. Deze kleppen die lang meegaan en die nieuw circa 2.500 euro per stuk kosten, maar gebruikt slechts 250 euro, drukken de exloitatiekosten natuurlijk enorm. In sommige installaties zijn tot wel 100 van dergelijke kleppen verwerkt. Tel maar uit je winst.

USETEC 2013 agricultural park equipment tractor

Voor het eest Palestijnen op de USETEC

Tot het grote internationale bezoekers aan USETEC leverden dit jaar HudHud Trading uit Amman (Jordanië) weer een aanzienlijke bijdrage. Alleen al uit Irak zijn 120 inkopers naar Duitsland gekomen, beweert Hisham Hudhud. Daarnaast kwamen er 65 uit Libanon en Jordanië, 20 uit Egypte en 10 uit Libië. Deze bezoekers waren vooral in kunststofverwerkende machines en bouwmaterieel geïnteresseerd. Het zal geen verbazing wekken dat deze groep haar bezoek ook heeft gecombineerd met een bezoek aan de Bouma. Voor het eerst bezochten ook 15 geïnteresseerde uit Palestina de USETEC, vervolgt Hisham. Voor de eerste maal is daarmee een Palestijnse delegatie op de gebruikte machinebeurs in Keulen gekomen. Dit smaakt naar meer. Voor de beurs in 2014 zal gericht gepoogd worden om deze groep te vergroten. De exacte datum voor USETEC 2014 staan momenteel nog niet vast.

USETEC 2013 printing machine

De USETEC is de wereldleidende beurs voor machines en materieel. Het aanbod omvat gebruikte technologie voor tal van industriële sectoren en productieprocessen. Voor nadere informatie zie www.usetec.com. Voor een overzicht van toekomstige (vak)beurzen bekijk www.demetaal.nl/agenda/.

Redactie | 29-04-13 | 11:58 | Link
Plaats een reactie