DTP-bijeenkomst over gebogen buis, anodiseren en Duitsland

Dutch Precision Technology

Gebogen buis, anodiseren en export naar Duitsland waren de onderwerpen van de uitgestelde nieuwjaarsbijeenkomst van de toeleverketen binnen Koninklijke Metaalunie. Dit keer bezochten 34 ondernemers oppervlaktebehandelaar KO-AR uit Stompetoren en specialist in het buigen van buizen Tebunus uit Ursem. Naast bedrijfsbezoeken stond het thema ‘Effectief zakendoen in Duitsland’ op het programma voor de aanwezige verspaners, slijperijen, buigers, gereedschap- en modelmakers. Kennisoverdracht en netwerken stonden centraal.

“In de praktijk gaat het nogal eens mis tussen een anodiseerbedrijf en opdrachtgever omdat kennis van anodiseren niet optimaal is en eisen niet goed worden geformuleerd”. Dit zei Rob Feenstra, kwaliteitsspecialist bij KO-AR tijdens zijn presentatie aan de 34 aanwezige ondernemers. In begrijpelijke taal ondersteund met diverse voorbeelden legde hij het proces van anodiseren uit, zoals het opzetten, het reinigen en ontvetten, het beitsen, decaperen met salpeterzuur, het anodiseren in zwavelzuur, het inkleuren en sealen en het (hard) anodiseren. Daarnaast kwamen onderwerpen zoals de eigenschappen van een anodiseerlaag, de legering en materiaalkeuze, de invloed op eigenschappen zoals corrosiebestendigheid, glans, maatveranderingen, ruwheid, hardheid, slijtvastheid tot uitvlekken of kleurverschillen doordat werkstukken uit verschillend materiaal zijn gemaakt aan bod. De aanwezigen werden door de eigenaar Marco Kaarsgaarn in zijn bedrijf rondgeleid en konden het proces met eigen ogen zien.

Buigen duurzaam alternatief lassen

Bij aankomst bij Tebunus Tube Bending in Ursem begonnen de ondernemers met een rondleiding door de productiefaciliteit en de eigen gereedschapsmakerij. Na de rondgang startte Managing Director van de Tebunus Groep, Frank Tuin zijn presentatie met een filmpje over duurzaamheid van het buigen. Het filmpje liet zien dat buigen en walsen aan meerder aspecten van een duurzame samenleving bijdraagt. Het buigen van buizen en profielen is namelijk een aantrekkelijk alternatief voor lassamenstellingen met een aantal voordelen. Zowel binnen het productieproces als bij het toepassen van gebogen buizen en profielen. Op milieugebied biedt gebogen buis ten opzichte van lasverbindingen minimalisatie van lekkagegevaar en is geen sprake van lasrookontwikkeling. Ook ziet gebogen werk er vaak veel beter uit en biedt optimale steriliteit in het geval van medische en voedingsmiddelen gerelateerde toepassingen. Bovendien verschaft buigen en walsen als techniek een aantal logistieke voordelen. Zo biedt buigen tal van mogelijkheden om prefab modules te produceren, die vervolgens op locatie eenvoudig kunnen worden geplaatst of gemonteerd.

Risico vermijden

Een steeds terugkerend thema binnen de toeleverketen is export en specifiek de mogelijkheden in Duitsland. Als ‘Steunpunt Duitsland’ werd door Enrico Kretschmar van Gateway to Germany de aanwezigen een spiegel voorgehouden. Volgens hem investeren Nederlandse ondernemers helaas te weinig in een vertrouwensrelatie met de afnemer. Slordigheden in offertes, taalfouten in e-mails en een al te informele omgang zijn zaken waarvoor het Nederlands bedrijf zou moeten waken. En het nakomen van afspraken en punctualiteit zijn essentieel. Hij geeft tevens aan dat het minimaliseren van risico’s voor de bedrijfs- en productieprocessen de meest belangrijke taak van de Duitse inkoper is.

Daarbij hoort de zekerheid dat een leverancier altijd betrouwbaar is en volgens afspraak kan leveren. Een vertrouwensrelatie opbouwen is niet altijd een makkelijke taak, zeker niet wanneer dit snel gerealiseerd dient te worden.

Over Dutch Precision Technology

Dutch Precision Technology (DPT) is de vereniging in Nederland op het gebied van precisieverspaning. De bedrijven die bij DPT zijn aangesloten, staan garant voor expertise, kwaliteit, flexibiliteit en effectieve samenwerking tegen marktconforme prijsstelling. Met de aangesloten bedrijven (34 en 9 buitengewone leden) heeft Dutch Precision Technology de topspecialisten beschikbaar voor alle mogelijke vormen van precisiebewerking, in combinatie met de mogelijkheid onderdelen te assembleren tot samenstellingen en/of complete systemen of producten.

Redactie | 31-05-13 | 12:19 | Link
Plaats een reactie