5xbeter Roadshow Fysieke Belasting on the road

5xbeter Roadshow Fysieke Belasting

Veilig en gezond werken leeft! Na het succes van vorig jaar slaan werkgevers en werknemers in het Nederlandse mkb-metaal en de metalektro wederom de handen ineen voor veilig en gezond werken. Tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken (3-7 juni) organiseert 5xbeter met een roadshow activiteiten door het hele land.

Met een spectaculaire 5xbeter-truck is de Week van de Veiligheid ‘on tour’. De 5xbeter-truck transformeert bij de bedrijven tot open podium, met een programma van workshops en presentaties gericht op fysieke belasting en heeft aan alle kanten de 5xbeter-look. In vijf dagen tijd maakt de 5xbeter-truck een ronde langs vijf bedrijven die goed bezig zijn met veilig en gezond werken. Maandag 3 juni werd VMI (Epe) aangedaan; dinsdag 4 juni was Walraven (Mijdrecht) aan bod.

Op woensdag 5 juni stond de 5xbeter-truck op de bouwlocatie ‘De Orion’ te Amersfoort. De liftbrancheverenigingen van Koninklijke Metaalunie en Vereniging FME-CWM, Nederlandse Lifttechnische Bedrijven (NLB) en Nederlandse Vereniging voor Lift- en Roltraptechniek (VLR). VLR en NLB, werken nauw samen op het gebied van veilig en gezond werken. In samenwerking met 5xbeter werd tijdens een vroege-ochtendsessie in de 5xbeter-truck beide brancheorganisaties op interactieve wijze aandacht geschonken aan fysieke belasting en de Verbetercheck Fysieke belasting. Dat alles op de praktijklocatie: duidelijker kan het thema niet gekoppeld worden aan de praktijk. Het programma werd aangesloten met een rondleiding op de bouwplaats.

Uit de bijeenkomst bleek dat fysieke belasting bij de bij VLR en NLB aangesloten bedrijven al veel aandacht krijgt. Bijna 90% van de bedrijven gaf aan dat het normaal is dat de monteurs elkaar aanspreken als men geen gebruik maakt van aanwezige hulpmiddelen. Ruim 90% van de bedrijven geeft aan dat het werkt met oplossingen die de medewerkers zelf aandragen om fysieke belasting te verminderen. Bijna 80% van de bedrijven geeft aan dat er minimaal 1 x per jaar voorgelicht moet worden over de risico’s van fysieke belasting, terwijl 1 x per twee jaar wettelijk verplicht is.

Presentatie 5xbeter Roadshow Fysieke Belasting

De VLR en NLB stellen zich tot doel de belangen van de bedrijfstak en hun aangesloten leden te behartigen, voor zover deze belangen specifiek betrekking hebben op de vervaardiging, installatie, modernisering, reparatie en het onderhoud van en de handel in liften, roltrappen, rolpaden en dergelijke. De VLR en NLB vinden de gebruiksvriendelijk-heid van liften, roltrappen en rolpaden uiterst belangrijk. Door innovatieve technieken en strenge veiligheidseisen worden liften steeds veiliger voor de gebruiker.

De truck rijdt donderdag 6 juni naar Habets (Nuth) en zal vrijdag 7 juni de roadshow eindigen bij Vogtenstaal (Maastricht). De Week van Veilig en Gezond Werken is onderdeel van ‘5x Beter, ijzersterk voor veilig werk’, een gezamenlijke campagne van Koninklijke Metaalunie, Vereniging FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie.

Congres

De week wordt afgesloten met het jaarlijkse 5xbeter congres ‘De Gezondste Zaak’ op 10 juni in het EvenTron te Rosmalen. Thema dit jaar is: hoe verkoop je veilig en gezond werken op de werkvloer? Meer informatie en aanmelden: www.5xbeter.nl. Deelname is gratis, aanmelden kan nog via www.5xbeter.nl

Redactie | 06-06-13 | 09:51 | Link
Plaats een reactie