Doe de M/V-bedrijvenscan

Vrouwen en techniek

In veel technische bedrijven werken voornamelijk mannen. Binnen afzienbare tijd zullen er veel arbeidsplekken openvallen. Het is belangrijk om nu al uw blik te verruimen naar jongeren die van oudsher niet uit zichzelf kiezen voor technische bedrijven. De middelbare scholieren van nu vormen het potentieel om de opengevallen plekken op te vullen. Met name meisjes zijn een belangrijke doelgroep: er is een grote groep meisjes met talent voor techniek die toch niet kiest voor een toekomst in uw sector. Enkele oorzaken hiervoor zijn dat zij een beperkt beroepsbeeld hebben en geen vrouwen kennen met een technisch beroep.

VHTO heeft op verzoek van TechniekTalent.nu een M/V-bedrijvenscan ontwikkeld die inzicht geeft in de mogelijkheden om de aantrekkelijkheid van uw bedrijf voor vrouwen te vergroten. De M/V-bedrijvencan kan ook een startpunt zijn om maatregelen te nemen om ervaren vakvrouwen te behouden voor uw bedrijf.

Quickstart

8 tips om je in de kijker te spelen bij meisjes en vrouwen

  • Gebruik voorlichtingsmaterialen met afbeeldingen van vrouwen en mannen in technische functies
  • Zorg voor een interieur van uw bedrijf waarin meisjes en vrouwen zich thuis voelen
  • Neem in vacatureteksten ook zaken op als flexibele werktijden en doorgroeimogelijkheden
  • Verwijder vrouwonvriendelijke elementen uit het bedrijf zoals kalenders met blote vrouwen
  • Maak het mogelijk dat de vrouwen in technische functies onder werktijd techniekvoorlichting geven aan meisjes
  • Doe met uw bedrijf mee aan de jaarlijkse Girlsday
  • Organiseer met scholen uit de regio een dag waarop meisjes een praktische opdracht uitvoeren in uw bedrijf
  • Laat studentes in technische opleidingen in koppels stage lopen in uw bedrijf

M/V-bedrijvenscan

De ‘M/V-bedrijvenscan: hoe vrouwvriendelijk is ons bedrijf?’ is geschikt voor alle technische bedrijven die een aantrekkelijke(re) werkgever willen zijn voor vrouwelijk technisch talent. Hoe groot uw bedrijf is en of er al dan niet vrouwen in de technische functies werken, is niet van belang. De bedrijvenscan kan worden ingevuld door directie, iemand uit het managementteam en/of een medewerker P&O.

Doe de M/V-bedrijvenscan.

Redactie | 13-06-13 | 10:35 | Link
Plaats een reactie