Metaalwerkers staken voor waardering

Staking

Ruim duizend werknemers van verschillende bedrijven in de groot- en kleinmetaal gaan aanstaande vrijdag staken, werkonderbrekingen houden en een actiemars lopen voor een beter loon, een vierdaagse werkweek en waardering van vakmanschap. De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal zijn vastgelopen.

FNV Metaal heeft geen enkele aanwijzing dat de werkgevers ingaan op de eisen van de metaal werknemers voordat het ultimatum morgen om 12:00 uur afloopt. De werkgevers komen maar niet in beweging voor een goede cao, maar de werknemers in de metaal wel. Uit het Oosten, Midden en Zuiden van het land trekken zij vrijdag op naar Zoetermeer om actie te voeren. Vanaf twee verzamelplaatsen komen er ook werknemers op de motor. De metaalwerknemers lopen in Zoetermeer een actiemars van het kantoor van kleinmetaal werkgeversorganisatie Uneto-VNI naar grootmetaal werkgeversorganisatie FME-CWM. Ook FNV-voorzitter Ton Heerts komt op voor het vakmanschap van de werknemers in de metaal en is vrijdag aanwezig in Zoetermeer.

Stakingen en werkonderbrekingen

Naast de grote actie in Zoetermeer gaan werknemers van metaalbedrijven in het Noorden staken en werkonderbrekingen houden: onder andere van scheepswerven in Hoogezand en Harlingen, Fokker, Draka, Honeywell, Centraalstaal en Niestern Sander. Er zijn vrijdag diverse actiecentra in onder andere Emmen en Hoogezand.

Met de acties willen de werknemers een duidelijk signaal geven aan hun werkgevers dat zij waardering van vakmanschap willen zien in de cao’s die gelden voor ongeveer een half miljoen werknemers. De verslechteringen en nullijn moeten van tafel. De werknemers willen meer zeggenschap over werktijden, maatregelen om gezond langer door te kunnen werken en jongeren aan het werk te krijgen, een fatsoenlijke loonontwikkeling en afschaffing van de lage jeugdlonen.

Ruud Nieuwenhuis, werknemer Metaal en Techniek: “Wij willen bijvoorbeeld dat het mogelijk is om vier dagen per week te werken. Om op een gezonde manier langer door te kunnen werken, en ruimte te maken voor jongeren om in te stromen.”

Loonontwikkeling hard nodig

Het steekt de werknemers dat hun werkgevers een fatsoenlijke loonontwikkeling overbodig vinden. In de kleinmetaal liggen er forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel vanuit de werkgevers. En in de grootmetaal naast forse verslechteringen een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht.

Geen mooie woorden, maar daden

Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact.

“Na alle mooie woorden daarover willen werknemers daden zien, die het werken in de sector aantrekkelijk maken, anders zijn al die initiatieven nutteloos. Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier gewoon goed aan het werk te houden”, aldus FNV Metaal bestuurders Jacqie van Stigt en Jos Brocken.

Met vorig jaar 3% omzetgroei en een groei van de export met 5% gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5% groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

Wiel Crins, werknemer in de grootmetaal: “Onze werkgevers moeten niet denken dat ze onder het mom van crisis achterover kunnen leunen en de hand op de knip houden. Dat moet echt anders. Dan laat je tenminste zien dat het aantrekkelijk is om in de metaal te werken”.

Over de cao’s

In de grootmetaal werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april.

De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325.000 mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart 2103. Bron: FNV Metaal & Techniek.

Redactie | 20-06-13 | 15:52 | Link
Plaats een reactie