Verslag congres ‘Safety works, until we are busy’

5x Beter - Werken is gezond

“Safety works, until we are busy.” Dat was het startpunt van het congres ‘De Gezondste Zaak’ op 10 juni in het EvenTron te Rosmalen. Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie organiseerden verenigd in 5xbeter het vierde jaarlijkse 5xbeter congres. 300 deelnemers bogen zich een middag lang over de vraag hoe veilig en gezond werken in de metaal te verkopen.

Veilig werken verkopen

Het congres ging van start met de presentatie van dr. Jos Bartels, communicatiewetenschapper aan de VU Amsterdam, over groepsnormen en bedrijfscultuur en hoe deze positief te beïnvloeden om veiliger en gezonder te werken. Na de pauze presenteerde grafisch vormgever Gerard Schilder, 2D3D Design, verschillende noties over het doelmatig gebruik van beeld, kleur en tekst in de communicatie over veiligheid. In een interactieve sessie met de zaal zijn tot slot de vijf uitgangspunten geformuleerd hoe veilig en gezond werken in de metaal verkocht kan worden.

Tijdens de pauze en borrel hadden de bezoekers de gelegenheid te winkelen in de 5xbeter supermarkt ‘De Gezondste Zaak’. 5xbeter presenteerde alle middelen en materialen die beschikbaar zijn rond de thema’s fysieke belasting, machineveiligheid, lasrook, schadelijk geluid, gevaarlijke stoffen en nieuwkomers. De Verbetercoaches gaven advies over de verschillende thema’s.

Tot slot werd de Preventiemedewerker van het Jaar gekozen. Deze titel is dit jaar naar Suzanne Velenturf van HERAS gegaan.

Roadshow

Het congres ‘De Gezondste Zaak’ vormt de afsluiting van de jaarlijkse Week van Veilig en Gezond Werken (3-7 juni). De Week was een succes: ruim 6.000 werknemers in bedrijven verspreid over het hele land deden mee. De spectaculaire 5xbeter-truck heeft in vijf dagen een ronde gemaakt langs vijf bedrijven die goed bezig zijn met veilig en gezond werken. De 5xbeter-truck transformeerde bij de bedrijven tot open podium, met een programma van workshops en presentaties.

Daarnaast zijn vele verschillende bedrijven deze week met uiteenlopende activiteiten in actie gekomen voor veilig en gezond werken. Een impressie van alle activiteiten is te zien en lezen op 5xbeter.nl en Facebook.

Over 5xbeter: vijf partners bundelen kracht!

5xbeter – IJzersterk voor veilig werk is een samenwerking tussen vijf partijen: Koninklijke Metaalunie, Vereniging FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de Metaalbewerking en Metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en oplosmiddelen.

Redactie | 10-06-13 | 19:56 | Link
Plaats een reactie