3D printen met vloeibaar metaal

Dicky-liquid-metal-3D-structure

Onderzoekers van de North Carolina State University hebben 3D printtechnologie en technieken ontwikkeld om vrijstaande structuren van vloeibaar metaal bij kamertemperatuur te maken.

“Het is moeilijk om structuren te creëren uit vloeistoffen, omdat vloeistoffen willen vastsmelten. Maar we hebben geconstateerd dat een vloeibaar metaallegering van gallium en indium reageert op de zuurstof in de lucht bij kamertemperatuur, zodat een vliesje onstaat waarmee de vorm waarin het vloeibare metaal behouden blijft, “zegt Dr Michael Dickey, een assistent hoogleraar chemische en biomoleculaire engineering aan de NC State.

Een techniek omvat het stapelen van metalen vloeistofdruppeltjes, net als een stapel sinaasappels in de supermarkt. De druppels blijven aan elkaar kleven, maar behouden hun vorm – ze smelten niet samen tot een enkele, grotere druppel.

Een andere techniek injecteert vloeibaar metaal in een polymeer mal, zodat het metaal een specifieke vorm aanneemt. De matrijs wordt vervolgens opgelost, waardoor het vloeibare metaal in de gewenste vorm raakt. De onderzoekers hebben zelfs technieken ontwikkeld voor het creëren van vloeibaar metalen draden, die hun vorm behouden zelfs wanneer ze loodrecht gehouden worden op het substraat.

De onderzoekers ontwikkelden verschillende technieken voor het maken van deze structuren, die kunnen worden gebruikt om elektronische componenten in 3D te verbinden. Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe techniek commercieel toegankelijk is. Bron: NC State University.

Redactie | 15-07-13 | 14:36 | Link
Plaats een reactie