60 jaar NVvM: Modelmakers nog lang niet toe aan VUT

NVvM 60-jaar

Toen een aantal modelmakers op 9 mei 1953 besloot om zich te verenigen, konden zij niet bedenken dat ze 60 jaar later nog steeds als vereniging zouden bestaan. NVvM is al die jaren belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het vak, de opleiding van modelmakers en de technische innovatie. Hoewel de gieterijmodellen nog vaak volgens gangbare principes worden gemaakt, hebben de leden, mede gedwongen door een teruggang van het gietwerk, zich nieuwe technieken en het toepassen van nieuwe materialen eigen gemaakt. Deze houding maakt dat de modelmaker zich continue heeft aanpast aan de markt.

Toch blijven er voldoende uitdagingen waarbij de vereniging een belangrijke rol kan en moet blijven spelen. Met name op het gebied van instroom en scholing is er een belangrijke taak weggelegd. Doordat de modelmaker door SOS-vakmanschap als ‘bedreigde’ beroepsgroep is aangemerkt, biedt dit voor de NVvM kansen om de huidige opleiding te actualiseren. Door een nauwe samenwerking met de Duitse modelmakers-vereniging Modell und Formenbau wordt ook gekeken of Nederlandse leerlingen de modelopleiding aan de Holzfachschule in Bad Wildungen kunnen volgen. Ook op gebied van nieuwe materialen en technieken manifesteert de NVvM zich. Additive Manufacturing, CNC-productie, de opkomst van kunststof en composiet maakt dat de NVvM ook in de toekomst belangrijk blijft bij de ontwikkeling van de branche en het stimuleren van export en internationale samenwerking.

Om het 60 jarige jubileum te vieren hebben 45 modelmakers op 21 en 22 juni een tweedaagse bijeenkomst georganiseerd. Het programma begon met een presentatie over de ontwikkelingen in de Drunense Metal Valley door Wim Schonk. Daarna vertelde Roel Britstra, directeur van Gieterij Drunen over ketensamenwerking en werd een bezoek gebracht aan zijn gieterij. Mirko Uitslag, voorzitter van de NVvM, stond stil bij het 60-jarige bestaan en hierop werd een toast uitgebracht. De volgende dag konden de modelmakers kennismaken met de techniek van bonbons maken om het vervolgens zelf in praktijk te brengen. Analoog aan het modelmakersvak werden eerst de chocoladevormen in mallen gemaakt, die later met diverse heerlijke vullingen werden volgegoten.

Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen

Bij de Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen (NVvM) zijn bedrijven aangesloten die gespecialiseerd zijn in het vervaardigen van allerlei soorten modellen, vormen prototypes, matrijzen, pas- en controlemallen in hout, metaal en kunststof. Al deze kwalitatief hoogstaande modellen liggen ten grondslag aan een hele serie van producten die hun weg vinden op de consumentenmarkt (gsm’s, laptops, scooters, etc.) en de industrie (turbines, pomphuizen, automotive onderdelen, etc.). Bij ieder van deze producten vormt de basis een model. Of het nu gaat om een prototype, een gietmodel of een matrijs: een modelmaker is een essentieel onderdeel van een succesvol, betrouwbaar en klantgericht product, de bij de NVvM aangesloten bedrijven leveren altijd een topprestatie waarbij de klant centraal staat.

Redactie | 02-07-13 | 15:51 | Link
Plaats een reactie