8 kansrijke productietechnieken voor de metaal

Stand der Techniek

Al bekend met friction welding en metal injection moulding? Nee? Geen probleem! Recentelijk organiseerde Syntens in samenwerking met Koninklijke Metaalunie en FDP een bijeenkomst over niche productietechnieken met veel potentieel. Tijdens die bijeenkomst zijn 8 technieken door experts onder de aandacht gebracht en door Jo van de Put samengebracht in het boekje Stand der Techniek.

Aanleiding

De roadmap Mechtronica & Manufacturing, van de topsector High Tech Systemen en Materialen, geeft een duidelijk beeld waar het de komende jaren naartoe zal gaan. Om de concurrentiepositie te verbeteren worden producten steeds nauwkeuriger en complexer ontworpen. Nadat dergelijke producten zijn ontwikkeld dient zich echter een tweede probleem aan: het produceren van deze producten. Hierbij loopt men vaak tegen de grenzen van de huidige productietechnieken, waardoor voor alternatieve, niche productietechnieken moet worden gekozen. En omdat deze technieken doorgaans nauwelijks bekend bij de meeste engineers zijn ze samengebracht in een boekje, zodat iedereen snel de stand der techniek kent en daarmee zijn voordeel kan doen. De technieken die worden besproken:

  • (Rotation) friction welding
  • Etsen
  • Metaalgieten op basis van 3D-printen
  • Electro Chemical Machining
  • Metal Injection Moulding
  • Elektromagnetisch Puls verbinden
  • Additieve manufacturingtechnieken voor metalen
  • Elektroformeren

Het boekje: Stand der Techniek


Zij die de voorkeur geven aan een hardcopy exemplaar kunnen het boekje ook opvragen bij het MKB-loket HTSM of bij mevrouw Gruijters van Syntens.

Van dezelfde auteur verscheen eerder onder andere: Moderne industriële productie en Manarm produceren.

Redactie | 13-08-13 | 17:31 | Link
Plaats een reactie