Buren op bezoek bij Tata Steel

Kinderen die vuurtje blussen tijden de burendag bij Tata Steel. Fotograaf: Vincent Bloothoofd.

Ruim 2.500 bewoners van de IJmond regio zijn vandaag tijdens Nationale Burendag op bezoek geweest bij Tata Steel in IJmuiden. Velen van hen hebben per stoomtrein of bus een rondrit gemaakt over het terrein van het staalbedrijf. Medewerkers van Tata Steel gaven tijdens de rondritten uitleg over het productieproces van staal, van het lossen van de ertsschepen tot en met het verzinken en verladen van rollen staal. De bedrijfsbrandweer van Tata Steel was erg in trek bij de jongste bezoekers. Wat is er nou leuker dan met een brandweerhelm op zelf een brandje te mogen blussen of zelf een brandweerspuit te mogen hanteren?

“Het doet me goed om te zien dat zoveel mensen uit de omgeving belangstelling hebben voor ons bedrijf”, zo stelt Dook van den Boer, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “Ik hoop dat onze buren een goed beeld hebben gekregen van wat er allemaal bij komt kijken om staal te maken en van onze inspanningen op het gebied van veiligheid en milieu”, aldus Van den Boer.

Brandweer populair

Tijdens de open dag stonden er op het plein tussen het Congrescentrum en het Hoogovensmuseum diverse brandweervoertuigen. Medewerkers van de bedrijfsbrandweer legden onder meer uit hoe je een brandblusser en brandslang hanteert, waarna bezoekers zelf een vuurtje mochten blussen en de brandweerspuit ter hand mochten nemen. De reddingsdemonstraties van het duikteam van de regionale brandweer in het water van de Staalhaven trokken ook veel bekijks.

Evolutie veiligheidshelm

In diverse stands werd uitleg gegeven over het veiligheids- en milieubeleid van Tata Steel. Bij een van de meetwagens van de afdeling milieu van Tata Steel gaven medewerkers uitleg over het meten van emissies. Het Hoogovensmuseum had speciaal voor de gelegenheid een expositie ingericht over veiligheid in de 95-jarige historie van het staalbedrijf. Daar konden bezoekers onder andere tientallen modellen veiligheidshelmen bekijken, met een grote variatie aan vormen en kleuren.

Oog voor de toekomst

Veel bezoekers toonden interesse in de stand over HIsarna, de nieuwe hoogoventechnologie die bij Tata Steel in IJmuiden wordt ontwikkeld. Dit jaar heeft de derde proefcampagne met deze technologie plaatsgevonden bij het staalbedrijf in IJmuiden. Deze doorbraaktechnologie is erop gericht om ijzererts en kolen in poedervorm rechtstreeks in het nieuwe type hoogoven in te zetten. Dan hoeven de grondstoffen niet langer te worden voorbewerkt tot sinter (luchtige brokken ijzererts), pellets (knikkers ijzererts) of kooks. Als deze technologie succesvol kan worden ontwikkeld, kun je over 10 tot 20 jaar staal maken met 20% minder CO2-uitstoot. De bestaande technologie kan dan worden uitgefaseerd.

Redactie | 22-09-13 | 14:06 | Link




Plaats een reactie