Ambassadeur Jeugdwerkgelegenheid bezoekt Tata Steel

Mirjam Sterk, die op de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden uitleg krijgt van leerling Jordi Wetting. Foto Vincent Bloothoofd

Mirjam Sterk, Ambassadeur Jeugdwerkgelegenheid, heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan Tata Steel in IJmuiden. Zij werd onder meer vergezeld door vertegenwoordigers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wethouder Arjen Verkaik (Velsen) en wethouder Jan Nieuwenburg (Haarlem). Het bezoek stond in het teken van de rol die Tata Steel speelt als grote werkgever in de regio. De delegatie bezocht de bedrijfsschool van Tata Steel en werd ontvangen door Dook van den Boer, directeur van Tata Steel in IJmuiden. Van den Boer sprak onder meer over het economisch belang van Tata Steel voor de IJmond, de rol van de eigen bedrijfsschool en de samenwerking met overheid, ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen om de IJmond en Metropoolregio Amsterdam te positioneren als dé regio in Nederland waar het gaat om kennis over onderhoud en materiaalkunde.

Impuls maakindustrie

“Ons staalbedrijf heeft een van de grootste leerlingenprogramma’s van Nederland,” zo stelde Van den Boer. “En onze faciliteiten benutten we niet alleen om jongeren op te leiden voor een carrière bij Tata Steel. Op onze bedrijfsschool worden ook medewerkers geschoold voor andere bedrijven en instellingen in de regio, waaronder Crown van Gelder en Sanquin Bloedvoorziening. Door kennis en faciliteiten te delen geven we gezamenlijk de maakindustrie en daarmee ook de werkgelegenheid in de regio een impuls. Daarnaast besteedt Tata Steel ook veel aandacht aan het enthousiasmeren van jongeren voor een carrière in de techniek. Zo organiseren we techniekcompetities, hebben een wetenschaps- en technieklokaal voor basisschoolleerlingen en leiden wekelijks twee schoolklassen rond in ons bedrijf,” aldus Van den Boer.

“Wat mij opvalt is dat Tata Steel niet alleen zelf technisch onderwijs verzorgt, maar haar kennis en faciliteiten ook inzet om andere bedrijven te helpen technisch personeel op te leiden,” aldus Mirjam Sterk.

Eigen bedrijfsschool

Tata Steel in IJmuiden heeft al sinds 1939 een eigen bedrijfsschool. Jaarlijks starten zo’n 100 jongeren aan de Academy van Tata Steel. Zij volgen een tweejarige MBO-opleiding tot procesoperator, werktuigbouwkundige of elektrotechnicus. De opleiding bestaat uit één dag theorie en vier dagen leren in de praktijk. Van de medewerkers in de productie van het staalbedrijf is de helft op de bedrijfsschool begonnen. Tata Steel neemt de volledige opleidingskosten voor haar rekening en de leerlingen ontvangen vanaf de eerste dag een salaris. Het gemiddeld landelijk slagingspercentage voor MBO-3 techniek is ca. 65%. Bij Tata Steel is dat 88%. En waar landelijk gezien zo’n 50% van de technisch opgeleide mensen de beroepsgroep verlaat, blijft 95% van de leerlingen van de Academy van Tata Steel bij het staalbedrijf werken.

Redactie | 21-11-13 | 15:58 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie