Doekfilterinstallatie Tata Steel in bedrijf

Doekfilterinstallatie van de rookgasreiniging (groenblauwe gebouw in midden foto, met silo’s en zilverkleurige buis naar de Sinterfabriek) van de Sinterfabriek van Tata Steel. Rechts op de foto de vorige milieu-installatie (Hogedrukwasser), met kenmerkende stoompluim, die met de ingebruikname van de doekfilterinstallatie voorgoed is verdwenen. Foto: Vincent Bloothoofd.

Tata Steel in IJmuiden heeft vandaag een mijlpaal bereikt op milieugebied, waardoor de luchtkwaliteit in de omgeving significant verbetert. De doekfilterinstallatie voor de rookgasreiniging van de Sinterfabriek is voltooid en in bedrijf genomen. Daarmee is het totale doekfilterproject gereed.

Sinds het najaar van 2011 was de eerste helft van de innovatieve milieu-installatie (de doekfilterinstallatie voor de ruimteontstoffing) al operationeel. “Ik ben enorm trots op dit resultaat en wil iedereen die aan dit project heeft meegewerkt van harte feliciteren”, aldus Dook van den Boer, directeur van Tata Steel in IJmuiden. “Dankzij hun jarenlange inzet is een van de belangrijkste milieu-investeringen van ons staalbedrijf in IJmuiden gerealiseerd. En dat ook nog ruim een jaar eerder dan gepland. Dat is een topprestatie”, aldus Van den Boer. De officiële opening van de doekfilterinstallatie vindt plaats op vrijdag 13 december a.s.

Veranderde skyline

Tata Steel voldeed al aan de milieunormen. Dankzij de doekfilterinstallatie van de Sinterfabriek realiseert het staalbedrijf in IJmuiden een forse aanvullende milieuwinst. De hoeveelheid zware metalen, dioxine en fijn stof in de uitstoot van de Sinterfabriek zal met minimaal 75% afnemen. Nu de doekfilterinstallatie volledig operationeel is, zal ook de skyline van het staalbedrijf voorgoed veranderen. De grote stoompluim boven de vorige milieu-installatie, de zogenaamde Hogedrukwasser, is vanaf vandaag verdwenen.

Redactie | 14-11-13 | 11:43 | Link
Plaats een reactie