Terugblik Femme Tech Dag 2013

Winnaars Femme Tech 2013

Tijdens de Femme Tech Dag op 12 november 2013 werden de Femme Tech Awards en uitgereikt aan bedrijven uit vier technische branches. De technische bedrijven Croon Elektrotechniek uit Rotterdam, Argowil uit Venray, Fokker Landing Gear uit Helmond en DSM Nederland (vestiging Sittard) hebben uit handen van juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van FME-CWM, de Femme Tech Bedrijven Award ontvangen.

Van plantengineer en procesoperator tot autospuiter, apk-keurmeester en installatiemonteur; circa 300 vrouwen in technische beroepen bezochten op 12 november in Zeist de Femme Tech Dag. Voor de uitreiking van de jaarlijkse Femme Tech Bedrijven Award, voor het uitwisselen van ervaringen, maar vooral om nog maar eens te onderstrepen dat vrouwen en techniek prima samen gaan. Sterker: ‘er zijn keihard vrouwen nodig in deze prachtsector’, stelde juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Dezentjé Hamming, die zich als voorzitter van werkgeversorganisatie FME-CWM al jaren inzet voor de technische sector, gelooft dat meer vrouwen voor een enorme economische boost en innovatiekracht kunnen zorgen. “Het verhaal is niet alleen dat meer meisjes moeten gaan lassen, we hebben vooral ook vrouwen nodig op beslisposities.”

Argowil, Fokker Landing Gear, DSM en Croon

Langzaam begint die boodschap door te werken. In ieder geval bij de bedrijven die een Award in ontvangst mochten nemen voor hun inspanningen hun personeelsbestand meer divers te maken.

In de categorie metaalbewerking was dat Argowil met liefst 62,5% vrouwen tegenover een branchegemiddelde van 13%. DSM Nederland won in de categorie procesindustrie wegens onder meer speciale werving- en opleidingsprogramma’s voor vrouwen. Fokker Landing Gear was de winnaar binnen de metalelektro vanwege hun inspanningen vrouwen te interesseren voor de conservatieve wereld van de vliegtuigbouw. En Croon Elektrotechniek had diversiteitsbeleid verankerd in het bedrijfsbeleid en was daarmee de winnaar binnen de installatiebranche.

Vrouw in een mannenwereld

Natuurlijk waren er gedurende de dag de gebruikelijke man-vrouwgrappen en clichés. Maar ook inspirerende verhalen binnen het thema Powered by Women. Van sportjournaliste Barbara Barend bijvoorbeeld, die als moderator was uitgenodigd om te vertellen over haar ervaringen als vrouw in een mannenwereld. Dat deed ze met de nodige pit en (zelf)spot. Want over beide eigenschappen moet je wel beschikken, wil je het redden in de branche. Dat bleek ook bij de workshops als Vrouwelijk Leiderschap, Sta in je kracht en Masterclass Diversiteit. Want er zijn nog veel hobbels te nemen voor de dames. Niet alleen op de werkvloer maar ook in de weg ernaar toe. Een beter imago en nog meer voorlichting over opleidingen en beroepen bijvoorbeeld. Waar iedereen het op deze dag over eens was, was dat meer diversiteit in een bedrijf tot mooiere resultaten leidt.

De trotse winnaars van de Femme Tech Award

Rianne Grinwis, productiemanager bij DSM: “Vrouwen denken bij techniek vaak ten onrechte aan een harde wereld waar je vieze handen krijgt. Voor mij is het juist dé branche waarin ik al mijn creativiteit kwijt kan. DSM heeft een target gesteld op instroom van vrouwen en binnen de eigen Business Academy zijn speciale programma’s voor vrouwen.”

Angela Staaks en Carla Engels, voorwerkers bij Argowil in een duobaan: “De sfeer, waardering en flexibiliteit qua werkindeling maakt dat Argowil ook, of misschien juist voor vrouwen een prettige werkomgeving is.”

Chantal Freeth, HR-recruitment bij Croon Elektrotechniek: “Elektrotechniek is zoveel meer dan kabels en leidingen. het gaat over ontwerpen tot opleveren.”

Judith Beurskens, HR-werving en selectie, Fokker Landing Gear: “Als ik op de middelbare school had geweten wat voor mooie banen er binnen de techniek bestonden, had ik misschien anders gekozen. De vliegtuigbouw is nog écht een mannenwereld. Maar daar proberen we via opleidingen en social media verandering in te brengen.”

Redactie | 15-11-13 | 17:15 | Link
Plaats een reactie