‘Faillissement Aldel een teleurstelling’

Aldel

Ondanks jarenlange inspanning van het bedrijf zelf, de provincie Groningen en het Rijk is het niet gelukt om Aldel een nieuwe toekomst te geven. Het is een teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan. Met die woorden reageerde minister Kamp van Economische Zaken (EZ) op het faillissement van aluminiumsmelter Aldel.

“Ik ben erg onder de indruk hoe alle medewerkers en de directie onder moeilijke omstandigheden hebben gevochten voor het behoud van Aldel.” aldus minister Kamp. “De provincie heeft met ondersteuning van EZ een overbruggingskrediet verstrekt om Aldel de mogelijkheid te geven op een gezonde financiële toekomst. Dat is het bedrijf, ondanks de eigen inspanningen, helaas niet gelukt.”

Concurrentie

Aldel had te kampen met een lage prijs van aluminium op de wereldmarkt en ondervond concurrentie van met name Duitse producenten die profiteerden van goedkopere elektriciteit dan in Nederland. Om dat verschil te verkleinen is onlangs besloten om ook grootverbruikers in Nederland een korting te geven.

Overbruggingskrediet

Daarnaast krijgen bedrijven zoals Aldel per 1 januari 2014 een vergoeding voor de CO2 heffingen die ze moeten betalen. Ondanks deze aangekondigde maatregelen lukte het Aldel niet om financieel gezond te worden. Het overbruggingskrediet heeft daar niet voor kunnen zorgen. Bron: Rijksoverheid.

Redactie | 30-12-13 | 17:47 | Link
Plaats een reactie