Winnaars Green deal E-Team bekend gemaakt

Greendeal E-team

Tijdens de afsluitende energiebijeenkomst van de Metaalunie Green Deal ‘E-Team’ zijn de winnaars bekend gemaakt van de competitie die verbonden was aan het project. Van drie categorieën werden winnende ondernemers in het zonnetje gezet en kregen een ingelijste oorkonde mee naar huis. De categorie ‘Individuele uitdaging’ werd gewonnen door De Klerk BV uit Werkendam. Winnaar van de categorie ‘Energiescan’ is Veerman Machine en Apparatenbouw uit Olst. In de categorie ‘Workshops’ werden alle deelnemers aan de workshop ‘Duurzame opwekking met zonnepanelen’ die daadwerkelijk zonnepanelen hebben geïmplementeerd tot winnaar uitgeroepen.

De Klerk BV

Foto: VLNR Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie Metaalunie, Lennard van Anrooij, De Klerk BV en Barbara Krupp, secretaris E-team. (foto NFP)

Veerman Machine en Apparatenbouw

Foto: VLNR Gerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu en Energie Metaalunie, Ruud Veerman, Veerman Machine en Apparatenbouw en Barbara Krupp, secretaris E-team. (foto NFP)

De winnende bedrijven voldeden in hoogste mate aan de criteria van de jury. Daarbij gaf de doorslag de mate van bovenwettelijkheid, het potentieel voor het individueel bedrijf, het potentieel voor de metaalsector en de uitvoering.

Het E-team was een initiatief van Koninklijke Metaalunie en werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning binnen de Green Deal MKB. Metaalunie had het E-Team samengesteld om haar leden te helpen energie te besparen of energie- en materiaalstromen te verduurzamen. Tientallen Metaalunieleden hebben in het kader van de Metaalunie Green Deal hun energievraagstukken aan het E-Team gezonden. Het E-Team heeft uit de inzenders de zestien beste en/of meest veelbelovende vraagstukken geselecteerd. Deze ondernemers zijn individueel begeleid door het E-Team. Bij acht andere inschrijvingen heeft het E-Team een energieadvies aangeboden om de bedrijven op weg te helpen met energiebesparing. Ongeveer 30 ondernemers hebben deelgenomen aan workshops over restwarmte, energievraagstukken bij nieuw- en verbouw van het bedrijfspand en zonne-energie. In totaal is, na een voorzichtige schatting, 1.552.000 kWh bespaard.

Energieakkoord

Frits de Groot van VNO-NCW / MKB-Nederland gaf tijdens de afsluitende bijeenkomst van de Metaalunie Green Deal uitleg bij het Energieakkoord. De Groot zoomde in op de kansen en bedreigingen van het akkoord. “Het moet niet alleen een akkoord worden om energie te besparen maar vooral een akkoord dat leidt tot (duurzame) groei”, meende hij. “Pas als er weer economische groei is kunnen doorbraaktechnieken worden ontwikkeld om energie te besparen en de energiehuishouding te verduurzamen.”

Energiecentrum mbk

Thijs van Rossum van LBP Sight legde uit waarom het Energiecentrum mkb en de website www.energiecentrum.nl de podia zijn voor de Nederlandse mkb-maakindustrie om energie te besparen en hun energiehuishouding te verduurzamen. Het Energiecentrum ‘oude stijl’ is door Metaalunie overgenomen en geactualiseerd en de site wordt gehost door Metaalunie. Ook andere branches zijn welkom zich aan te sluiten. Jürgen van den Elshout, directeur van Hellemans Consultancy gaf tot slot aan dat het inkopen van stroom en gas via het Metaaluniecollectief ertoe leidt dat je de kans op uiterst scherpe tarieven maximaliseert en die op waardeloze tarieven minimaliseert.

Redactie | 13-12-13 | 14:14 | Link
Plaats een reactie