Uitreiking IJzersterk bedrijf 2014: Asco Controls

Asco Controls BV

Voor het tweede jaar op rij kiest 5xbeter een groot en een klein bedrijf tot IJzersterk bedrijf van het jaar. 5xbeter is op zoek gegaan naar bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, tegen lage kosten, soms tegen de stroom in. 5xbeter heeft Asco Controls BV verkozen tot groot IJzersterk bedrijf 2014. Swedish Match Lighters B.V. is verkozen tot klein IJzersterk Bedrijf 2014. Beide bedrijven worden extra in het zonnetje gezet door 5xbeter en zijn verkozen tot ambassadeurs voor veilig en gezond werken in de metaal in 2014.

Op 13 januari a.s. ontvangt Asco Controls BV – producent en leverancier van magneetafsluiters en pneumatische componenten – de titel IJzersterk bedrijf 2014 uit handen van Rob van Beek (lid Projectgroep 5xbeter, FME beleidsadviseur Arbo & Milieu) en Wiel Brand (lid Projectgroep 5xbeter, bestuurder FNV Bondgenoten). U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Over veilig en gezond werken bij ASCO CONTROLS BV

Begin 2012 is het in Scherpenzeel gevestigde Asco Controls begonnen met het traject om zowel ISO 9001 (2008), ISO 14001 als OHSAS 18001 certificeringen te behalen. Deze certificaten zijn ondertussen verkregen. In dat traject kwamen ze in aanraking met 5xbeter en de daarbij behorende 5xbeter Verbetercoach. Sinds 2012 is er veel gebeurd, zoals bijvoorbeeld:

  • Voor het eigen personeel heeft Asco Controls (aangepaste) werkschoenen aangeschaft, die door iedereen worden gedragen. Voor de bezoekers zijn er overschoenen met stalen neuzen.
  • Elk kwartaal meten ze zelf met professionele apparatuur het geluid in de fabriek en als ze hoge geluidsbronnen opmerken, worden deze aangepast. Zo zijn alle luchtpistolen vervangen door geluidsarme pistolen. Bij de meeste metingen blijkt dat het geluid gereduceerd is tot 72dB, waardoor er geen gehoorbescherming vereist is. Voor degenen die soms te maken krijgen met lawaai boven de 80 dB(A), is aangemeten gehoorbescherming gekomen.
  • De risico’s per machine zijn beoordeeld en bijna alle machines zijn nu aangepast en voorzien van 2-handenbediening, noodstop en/of andere beveiligingen.
  • Naast dergelijke praktische acties heeft Asco Controls ook een safety leadership training georganiseerd voor alle leidinggevenden met een focus op een veilige cultuur.

Verbetercoach Susanne Rambali over Asco Controls: “Een veilige en gezonde werkomgeving uit zich niet alleen in technische en organisatorische maatregelen, maar ook in het toewerken naar een veiligheidscultuur waarin waarden en leiderschap de motor zijn voor continue verbetering.”

Over 5xbeter: vijf partners bundelen kracht!

5xbeter – IJzersterk voor veilig werk is een samenwerking tussen vijf partijen: Koninklijke Metaalunie, Vereniging FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de Metaalbewerking en Metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en oplosmiddelen.

Redactie | 08-01-14 | 18:39 | Link
Plaats een reactie