SG EZ Camps bezoekt Metaaluniebedrijven

(vooraan links) Camps in gesprek met directeur Van Rijn van Dolderman bv. (foto: Martijn van Dam)

Een delegatie van het ministerie van Economische Zaken heeft, onder leiding van Secretaris-Generaal Maarten Camps, drie Metaaluniebedrijven bezocht. Camps maakte kennis met de diversiteit van het mkb-metaal bij Dolderman bv en SST Staalsnijtechniek bv in Dordrecht en bij Bos Nieuwerkerk bv in Nieuwerkerk a/d IJssel. Naast deze kennismaking met drie prachtbedrijven werden ook een paar problemen aangesneden waar het mkb-metaal tegenaan loopt op het gebied van ruimtelijke ordening, financiering en het opleiden van goede vakmensen. Camps toonde zich zeer onder de indruk van de diversiteit van de bedrijven en nam uitgebreid de tijd de ondernemers te woord te staan.

Zo werd het onderwerp ruimtelijke ordening besproken. Steeds meer Metaalunieleden krijgen te maken met een (lokale) overheid, die de bedrijvigheid bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt. Regels rondom overlast voor omwonenden, van toegangswegen of geluid maken bedrijvigheid, die jarenlang ongestoord kon plaatsvinden, moeilijk of onmogelijk. Een bedrijf zomaar verplaatsen kan lang niet altijd zomaar en opportunistische politiek kan het leven van een ondernemer wel heel zuur maken.

Een ander probleem is de financiering in de keten. Juist nu het weer voorzichtig beter gaat. In een aantrekkende economie komen er weer orders los, die vaak een voorfinanciering eisen. Omdat de banken nog uitgaan van de afgelopen moeilijke jaren en kredietlimieten hebben teruggeschroefd, lopen bedrijven keihard tegen de grenzen aan.

Als laatste is er aandacht gevraagd voor het opleiden van goede vakmensen, een steeds terugkerend probleem, wat bij het aantrekken van de economie weer relevanter wordt. Al zien we wel dat automatisering ook doorgaat en daardoor de behoefte aan personeel anders wordt.

Redactie | 19-02-14 | 17:45 | Link
Plaats een reactie