3D-printen biedt volop kansen voor mkb-metaal

Symposium 3D Veldhoven

3D-printen, oftewel additive manufacturing (AM), is geen hype maar een serieuze toevoeging op de conventionele productiemethodes die mkb-metaalbedrijven nu gebruiken. Dat was de voornaamste boodschap tijdens het door Metaalunie georganiseerde en drukbezochte symposium ‘3D-printing in de metaal’ in Veldhoven.

3D-printing kan leiden tot verschuivingen in ketenposities, strategische overwegingen en investeringsbeslissingen. Tijdens het symposium werd uitgelegd wat 3D-printen inhoudt en wat het kan betekenen voor het mkb-metaal. Met name in de hightech-, medische-, en luchtvaartindustrie is AM al een veelbelovende techniek. AM maakt commerciële seriegroottes mogelijk van 50 stuks, of zelfs één stuk. Het is geen wondermiddel, maar biedt innovatieve bedrijven kansen om zich te onderscheiden van de massa. AM geeft een enorme ontwerpvrijheid, leidt in het algemeen tot producten met minder gewicht en past uitstekend bij de huidige tendens van lagere voorraden en snellere levertijden.

Ook ten aanzien van reserveonderdelen zal vaker de keus vallen op 3D-printen dan op de fabrieksmatig geproduceerde onderdelen. Kortom: kansen genoeg voor het mkb-metaal en het is nu tijd daar op in te springen. Het 3D-printing symposium zal ook plaatsvinden tijdens de komende ESEF, 11-14 maart in Jaarbeurs Utrecht (Bron: Metaalunie).

Redactie | 03-03-14 | 21:06 | Link
Plaats een reactie