B&G Hekwerk behaalt KOMO-certificaat

KOMO spijlenhekwerk

Als eerste in Nederland brengt B&G Hekwerk spijlenhekwerk op de markt dat is voorzien van het nieuwe KOMO keurmerk voor hekwerken. Zowel de Palissade, Rondissade als Barricade hekwerken zijn gecertificeerd leverbaar. Directeur Arthur van der Graaf is blij met het nieuwe keurmerk. “Beter dan voorheen kunnen we hiermee duidelijk maken dat ons spijlenhekwerk van hoogwaardige kwaliteit is.”

Kwaliteit kunnen aantonen is volgens Van der Graaf erg belangrijk bij spijlenhekwerk. Of een product kwalitatief hoogwaardig of inferieur is, is volgens hem van de buitenkant niet altijd af te lezen. “Het verschil zit hem bijvoorbeeld in de wijze van verzinken en coaten”, legt hij uit. “Pas na verloop van tijd, als het inferieure hek gaat roesten of als de coating gaat verkleuren of afbladderen, wordt het kwaliteitsverschil duidelijk.”

Toejuichen

Van der Graaf verwacht dat ook klanten blij zullen zijn met de komst van het KOMO keurmerk voor hekwerken. Zij kunnen volgens hem beter dan voorheen een afgewogen keuze maken. “Bij gebrek aan duidelijkheid over kwaliteit geeft nu de prijs vaak de doorslag”, zegt Van der Graaf. “Als het hek later van mindere kwaliteit blijkt te zijn, leidt dat vaak tot teleurstelling. Met een keurmerk kun je dat voorkomen.”

Ook verzekeraars zullen volgens Van der Graaf het nieuwe keurmerk toejuichen. Als partner in het Achmea Risico Reductie Plan weet hij dat verzekeraars veel waarde hechten aan kwalitatief hoogwaardige terreinbeveiliging. “Ik verwacht dan ook dat ze het KOMO keurmerk op termijn verplicht zullen stellen in hun polissen. Dat is bijvoorbeeld ook gebeurd bij kozijnen.”

Synoniem voor kwaliteit

Dat er een keurmerk komt, is mede te danken aan Van der Graaf. Hij bracht het onderwerp ter sprake in het bestuur van brancheorganisatie NHI. Zijn medebestuursleden omarmden het idee, want ook zij zagen met lede ogen aan dat de kwaliteit in de markt af en toe onder druk staat. De keus voor een KOMO keurmerk lag vervolgens voor de hand. “In de bouw is KOMO synoniem voor kwaliteit” legt Van der Graaf uit. “Het leek ons beter daarbij aan te haken dan zelf een keurmerk te ontwikkelen.”

BRL

De twee Beoordelingsrichtlijnen (BRL’s) voor het KOMO keurmerk, een voor het product en een voor de montage, zijn volgens Van der Graaf met zorg opgesteld en eind 2013 gefinaliseerd. Op basis daarvan kunnen de certificeerders zoals SKG en KIWA hekwerken gaan toetsen, onder andere op het gebied van bruikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid.

B&G heeft de finalisering van de BRL’s niet afgewacht. “Via een interne werkgroep hebben we in het laatste kwartaal van 2013 goed gekeken naar wat de vereisten zijn voor KOMO-keur om vervolgens het productieproces hierop aan te passen. Overigens behoefde dit geen grote aanpassing in de productspecificaties maar vooral in relatie tot verpakken, labelen en procesbewaking.”

Inmiddels heeft B&G de audit voor de KOMO-certificering met glans doorstaan en is B&G het eerste hekwerkbedrijf in Nederland met een KOMO-certificaat. “Wij kunnen als eerste het keurmerk op ons spijlenhekwerk plakken”, zegt Van der Graaf. “En daar zijn we erg trots op.”

Redactie | 14-03-14 | 17:52 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over bg hekwerk.
Plaats een reactie