Huygens College wint debatwedstrijd Tata Steel

Leerlingen van het Huygens College uit Heerhugowaard (winnende school) met Govert Kockelkoren van Tata Steel.

Havo/VWO-leerlingen uit de bovenbouw van het Huygens College uit Heerhugowaard hebben vanmiddag bij Tata Steel in IJmuiden de debatwedstrijd “Meet-the-Boss” gewonnen. De prijs voor beste individuele debater ging naar Valentijn van der Poll van het Huygens College. “Valentijn was inhoudelijk ijzersterk, bouwde zijn betoog goed op en had zich duidelijk terdege voorbereid”, aldus “Boss” Govert Kockelkoren, directeur Manufacturing Rolling & Coating bij Tata Steel in IJmuiden. Omdat hij bijna net zo sterk was kreeg Samir Rahro van het Regius College uit Schagen een speciaal ingelaste tweede prijs. Eric Diederik van het Huygens College won De Pepermolen voor de meest gepeperde uitspraak: “Je kunt een hond een snoepje geven of een stok. Hondentraining toont aan dat een stok beter werkt”. De 90 leerlingen debatteerden onderling en met Govert aan de hand van stellingen als “Bedrijven die investeren in schonere productieprocessen moeten belastingvoordelen krijgen”, “Al ons voedsel moet biologisch worden”, “Alleen met een technische studie heb je een baangarantie” en “Vanaf 2020 moeten alle nieuwe auto’s elektrisch zijn”. Naast de genoemde scholen deed ook het Tabor Werenfridus uit Hoorn aan de debatwedstrijd mee. Rebecca Vischjager van het Tabor Werenfridus ontving de aanmoedigingsprijs.

Industrie en duurzaamheid

“Techniek en de maakindustrie vormen de basis van een gezonde economie. En zowel techniek als duurzaamheid staan bij Tata Steel centraal. Sterker nog: ze gaan hand in hand”, zo stelt Govert Kockelkoren. “Door de technologische kennis van onze medewerkers weten we onze productieprocessen steeds verder te stroomlijnen, waarmee we ook de uitstoot, het beslag op grondstoffen en het energieverbruik steeds verder verlagen. Daarnaast investeren we ook in het bedenken van nieuwe technologieën. Het wereldwijd toonaangevende HIsarna proefproject om een nieuwe hoogoventechnologie te ontwikkelen waarmee je de CO2-uitstoot met 20% kunt reduceren, is door onze technici bedacht en wordt hier bij Tata Steel in IJmuiden ontwikkeld. En doordat we investeren in het vervaardigen van nieuwe staalsoorten kunnen onze klanten producten maken die een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Denk bijvoorbeeld aan lichtere staalsoorten, waarmee hogere windmolens kunnen worden gebouwd met een hoger rendement. En aan de lichte hogesterkte staalsoorten waarmee je auto’s kunt produceren die veiliger, lichter en dus ook zuiniger zijn. Door slimme technologische innovaties weten wij op diverse fronten het verschil te maken”, aldus Govert.

Het Meet-the-Boss evenement bij Tata Steel maakt deel uit van een reeks debatten georganiseerd door Jet-Net en het Nederlands Debat Instituut. Tata Steel is lid van Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland. Het is een samenwerkingsverband tussen vooraanstaande Nederlandse technologiebedrijven en Havo/VWO-scholen. De landelijke finale vindt op 10 april plaats in het Evoluon in Eindhoven.

Redactie | 05-03-14 | 17:32 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie