4e proef ruwijzerproductie met minder CO2-uitstoot van start

pan met 50 ton vloeibaar ruwijzer (1500 graden Celsius), op weg naar de HIsarna-installatie. Daar is de pan (die zelf ook 50 ton weegt) met een 45 meter lange kraan opgehesen, om het vloeibaar ruwijzer in het reactorvat van de HIsarna-installatie te gieten. Vervolgens kon de vierde HIsarna-testcampagne van start gaan. Foto: Vincent Bloothoofd.

Nadat ’s middags 50 ton vloeibaar ruwijzer in het reactorvat van de HIsarna-proefinstallatie was gegoten, is gisteravond bij Tata Steel in IJmuiden de vierde test gestart om ruwijzer te maken volgens een geheel nieuw procédé. Het grootste voordeel daarvan is dat voorbewerking van kolen en ijzererts niet nodig zijn, waardoor de CO2-uitstoot met 20% afneemt ten opzichte van het traditionele hoogovenproces.

Reductie zwaveldioxide

“Sinds de start van dit project in 2007 hebben we flinke vooruitgang geboekt”, stelt projectleider Koen Meijer. “We hebben aangetoond dat de technologie op deze schaalgrootte in de praktijk werkt. En elke proef levert weer een schat aan nieuwe gegevens op. Deze keer gaan we in zeven weken tijd in totaal vier keer meerdere aaneengesloten dagen ruwijzer produceren. Naast het creëren van een zo stabiel mogelijk productieproces is deze proef erop gericht om verschillende soorten ertsen en kolen in te zetten. Dat levert nieuwe inzichten op met betrekking tot de ideale grondstoffenmix voor het proces. Als de HIsarna-technologie in de toekomst commercieel kan worden toegepast, betekent dat een reductie van 20% in de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Maar we willen op meerdere fronten vooruitgang boeken met deze deels in IJmuiden bedachte technologie. Tijdens deze proef gaan we ook kijken op welke manier we de uitstoot van zwaveldioxide zo veel mogelijk kunnen reduceren”, aldus Meijer.

Kennis bundelen

Het commitment van de Europese staalindustrie om een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de staalproductie blijkt wel uit het feit dat meerdere grote Europese staalbedrijven betrokken zijn bij het HIsarna-project. Naast Tata Steel zijn dat ArcelorMittal, ThyssenKrupp en Voestalpine. Ook mijnbouwbedrijf Rio Tinto en technologieleverancier Paul Wurth zijn belangrijke projectpartners.

Redactie | 14-05-14 | 14:02 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie