HIsarna-installatie klaar voor 4e proef bij Tata Steel

Het plaatsen van de brander in de HIsarna-installatie. Van links naar rechts: Hans van Dongen (smelter), Johan van Boggelen (Chef van de Wacht) en Pascal van Waveren (smelter). Foto: Vincent Bloothoofd.

Na maanden voorbereiding is de proefinstallatie voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie voor het maken van ruwijzer klaar voor de vierde testcampagne. Vandaag werd bij Tata Steel in IJmuiden de brander van de HIsarna-installatie ontstoken, die het smeltvat in circa vier dagen op de juiste temperatuur moet brengen (1200 graden Celsius). Op 13 mei start vervolgens de daadwerkelijke productie van ruwijzer conform het nieuwe proces. De vierde proefcampagne eindigt op 29 juni.

20% minder CO2-uitstoot

Het meest bijzondere aan het deels bij Tata Steel in IJmuiden bedachte HIsarna-proces is dat gemalen kolen en ijzererts zonder voorbewerking rechtstreeks worden ingezet. Als deze technologie succesvol kan worden ontwikkeld, kan op termijn de voorbewerking van ijzererts tot sinter (luchtige brokken) of pellets (bolletjes) en van kolen tot kooks komen te vervallen. Sinter-, pellet- en kooksfabrieken zouden dan overbodig worden. En dat betekent 20% minder CO2-uitstoot ten opzichte van het huidige productieproces.

Kleurrijke verzameling

De komende maanden zal bij HIsarna weer een kleurrijke verzameling aan bedrijfskleding te zien zijn: naast de 52 Tata Steel medewerkers is namelijk ook personeel van de HIsarna-partners Rio Tinto, ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Voestalpine en Paul Wurth betrokken bij de test.

Redactie | 06-05-14 | 18:16 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie