5xbeter Congres – Herken en erken gevaarlijke situaties

177tychoseye_beeldredacteur_5xbetercongres_20140623

5xbeter sloot 23 juni de vijfde Week van Veilig en Gezond Werken af met haar jaarlijkse congres. Onder het motto Samen sterk voor veilig en gezond werk kwamen 300 werkgevers en werknemers uit de Nederlandse Metaalbewerking en Metalektro in Hart van Holland te Nijkerk bijeen.

Congres

Dit jaar stond het congres in het teken van het voorkomen van ongevallen door gedragsverandering en communicatie. De keuze voor dit onderwerp is niet uit de lucht gegrepen. Meer dan de helft van de 300 congresgangers heeft wel eens een ernstig ongeval in het eigen bedrijf meegemaakt. Om ongevallen te voorkomen is het zaak aan de basis te beginnen: in de praktijk worden onveilige situaties en bijna-ongevallen onvoldoende aangewend om structurele verbeteringen door te voeren en daadwerkelijke ongelukken te voorkomen. De Verbetercoaches van 5xbeter putten uit hun eigen ervaringen in metaalbedrijven en laten zien hoe klein het hoekje is, waarin ongevallen zitten en hoe enorm de impact van een ernstig ongeluk is op de werkvloer. 5xbeter presenteert op het congres een nieuwe film die de noodzaak om gevaarlijke situaties te herkennen, te erkennen en op te pakken op een aangrijpende manier in beeld brengt.

Robin Koopman van ESCH Group B.V. is tijdens het congres verkozen tot Preventiemedewerker 2014.

Hans van Breukelen sluit het programma af met een inspirerend verhaal over succes boeken. Hoe coach je mensen erop om veilig en gezond te werken? “We gaan altijd eerst vertellen wat fout is. Ga maar eerst eens zeggen wat goed gaat! Niet op het negatieve coachen.” Waarom niet coachen op het gewenste? Ook dit werkt misschien niet altijd, maar dan is de sfeer in ieder geval een stuk beter, aldus Van Breukelen.

16-20 juni 2014: Week van Veilig en Gezond Werken

Ruim 10.000 werknemers en bedrijven in de metaal deden dit jaar mee met workshops, toolboxen, bijeenkomsten op de eigen werkplek en een vijfdaagse Roadshow door het land. 5xbeter bood ondersteuning met een uitgebreid aanbod van thematische pakketten, workshops en bijeenkomsten, en campagnemateriaal om veilig en gezond werken in het eigen bedrijf op inhoudelijke en feestelijke wijze in het zonnetje te zetten.

283tychoseye_beeldredacteur_5xbetercongres_20140623

Tijdens de Week vonden ook nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden plaats. Zo organiseerden de bedrijven Korver, Ringeling en Verboom uit Mijdrecht deze week een gezamenlijke workshop Toezicht houden voor Leidinggevenden. En organiseerde 5xbeter samen met Stichting Lezen&Schrijven een speciale workshop Veiligheid en Taal voor VDL.

Redactie | 24-06-14 | 19:03 | Link
Plaats een reactie