Verplicht invoeren werkkostenregeling: slecht idee

Wind in de zeilen zetten

De door staatssecretaris Wiebes van Financiën voorgestelde wijzigingen op de werkkostenregeling pakken niet gunstig uit voor het MKB-metaal. De vrije ruimte voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan personeel wordt fors verkleind. In ruil daarvoor wordt het noodzakelijkheidscriterium op zeer beperkte schaal ingevoerd. “Vooral zaken die in een kantooromgeving worden gebruikt vallen hieronder. Zaken die in de maakindustrie minder voorkomen”, zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie.

De werkkostenregeling moest de regeldruk voor ondernemers op het gebied van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan personeel verminderen. De regeling is vanaf januari 2015 verplicht, maar heel weinig ondernemers maken nu al gebruik ervan. “De staatsecretaris zou zich af moeten vragen hoe dat komt”, aldus Kleiboer. Metaalunie stelt dan ook voor om het keuzeregime nogmaals te verlengen totdat duidelijk is of het ‘noodzakelijkheidscriterium’ werkt. Met het noodzakelijkheidscriterium wordt bedoeld dat een vergoeding of verstrekking onbelast mag blijven, omdat het noodzakelijk is voor de functie. Overigens neemt de fiscaal vrije ruimte ook nog eens verder af met 20%, van 1,5% naar straks 1,2%.

Naast de kritische noot heeft Metaalunie ook waardering voor enkele wijzigingen. “Het is goed dat het fiscaal onderscheid ter beschikkingstelling, vergoeding en verstrekkingen voor voorzieningen wordt opgeheven”, vindt Kleiboer. “Dit scheelt eenmalig met name bij de overstap naar de werkkostenregeling, hetgeen als zeer ergerlijk werd ervaren.” Ook de jaarlijkse afrekensystematiek is een verbetering ten opzichte van de afrekening per maand.

Redactie | 08-07-14 | 18:46 | Link
Plaats een reactie