Video: Wat zijn breekplaten?

Op leidingen van installaties, en toestellen die onder druk staan, is een goed beveiligingssysteem belangrijk om niet alleen de installatie, maar ook de mens, te beschermen tegen druk. Men kan in dat geval een veiligheidsafsluiter, een breekplaat of een combinatie van beide gebruiken. We richten ons in dit geval op de breekplaat, want wat is dat precies?

Heel simpel gezegd is een breekplaat niets meer dan een metalen plaatje die een bewuste zwakke plek heeft. Het principe is te vergelijken met een blikje. Om dit te openen beweeg je het lipje waardoor er kracht wordt uitgeoefend op de zwakke plek in het metaal waardoor het blikje opent.

Een breekplaat is dus in feite een bewuste zwakke plek in het systeem waardoor geen verdere drukopbouw kan plaatsvinden. Breekplaten komen voor in de procesindustrie, maar ook in alledaagse zaken zoals airbags, mri-scanners en airconditioning.

Breekplaten bestaan er in diverse uitvoeringen en materialen. Hierover vertel ik meer in mijn volgende filmpje.

http://youtu.be/qv-owd8VeLI

Redactie | 23-11-14 | 14:57 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over hitma groep bv.
Plaats een reactie