Raad van Kinderen presenteert bevindingen Tata Steel

Presentatie van de bevindingen van de Raad van Kinderen bij Tata Steel en van de groep met prinses Laurentien voor het Dudok Huis bij Tata Steel

De Raad van Kinderen heeft vandaag zijn bevindingen gepresenteerd aan de directie van Tata Steel in IJmuiden. De leerlingen uit groepen 6, 7 en 8 van basisscholen De Beekvliet (Velserbroek) en De Toermalijn (Driehuis) deden dat onder leiding van Prinses Laurentien van Oranje, de initiatiefneemster van het project. De Raad van Kinderen vindt het belangrijk dat Tata Steel doorgaat met het ontwikkelen van nog lichtere staalsoorten, waardoor auto’s minder brandstof verbruiken. Een ander advies is om gebruik te maken van duurzame energiebronnen voor processen en het verkeer op de site en om planten op de site te laten groeien die luchtvervuilende stoffen afvangen. De leerlingen onderstrepen ook het belang van communicatie en stellen voor een interactief bezoekerscentrum in te richten. Voor de zomervakantie zal Tata Steel de Raad van Kinderen tijdens een bijeenkomst informeren over hoe de adviezen worden opgepakt.

Theo Henrar (directievoorzitter van Tata Steel Nederland), Hans van den Berg (directeur Iron & Steel Manufacturing) en Mark Denys (directeur Technical) luisterden aandachtig naar de adviezen van de kinderen. “Ik ben heel erg onder de indruk van jullie onderzoek, presentatie en ideeën. Wat me erg aanspreekt is het idee om interactief en toekomstgericht te communiceren,”, aldus Theo Henrar. “Wat me opvalt, is dat jullie heel positief en enthousiast zijn over ons bedrijf. Ik ben er zelf ook trots op. Ik ben blij met jullie verfrissende inzichten en ideeën”, aldus Hans van den Berg. “Ik heb veel goede ideeën gehoord, die we nader gaan bestuderen. Het idee van een bezoekerscentrum past misschien wel heel goed bij ons honderdjarig jubileum in 2018”, stelde Mark Denys.

Duurzame processen en vervoer

De Raad van Kinderen stelt vast dat Tata Steel een belangrijke werkgever is (er werken 9.000 mensen), met veel kennis over milieu. De kinderen adviseren om te blijven investeren in onderzoek om uitstoot te verminderen, zoals het HIsarna project, dat ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot bij het maken van ruwijzer met 20% vermindert. Als voorbeelden van het gebruik maken van nieuwe energiebronnen wijzen de leerlingen op de mogelijkheden van getijdenenergie. En vrachtwagens en dienstauto’s op het terrein van Tata Steel zouden op elektriciteit kunnen rijden, mits de accu’s op groene stroom draaien. Ook kan worden bekeken of er auto’s op perslucht kunnen rijden.

Groene Klimaatgordel

De Raad van Kinderen adviseert Tata Steel om aan te sluiten bij het project Groene Klimaatgordel, waarbij planten worden gekweekt die luchtvervuilende stoffen afvangen. Deze worden aangeplant in de omgeving van De Stelling van Amsterdam. Het terrein van Tata Steel zou daar prima bij aansluiten.

Bezoekerscentrum

Uit onderzoek van de leerlingen blijkt dat veel mensen Tata Steel kennen, maar niet precies weten wat het staalbedrijf doet. “Tata Steel is heel belangrijk, maar veel mensen weten niet wat het bedrijf doet, ook niet op het gebied van milieu”, aldus een van de leerlingen. De Raad van Kinderen stelt voor dat Tata Steel meer informatie verstrekt aan een breed publiek en op een aansprekende manier. Zo zou het Hoogovenmuseum een interactief bezoekerscentrum kunnen worden, met niet alleen aandacht voor de geschiedenis, maar ook voor de processen en het belang van het bedrijf.

Presentatie van de bevindingen van de Raad van Kinderen bij Tata Steel en van de groep met prinses Laurentien voor het Dudok Huis bij Tata Steel

Positieve bijdrage omgeving

De opdracht aan de leerlingen was een antwoord vinden op het dilemma “Hoe wordt Tata Steel het bedrijf met de meest positieve bijdrage aan de omgeving?” De keuze van het dilemma is ingegeven door het feit dat Tata Steel maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vindt en ernaar streeft om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving zo veel mogelijk te minimaliseren.

Raad van Kinderen

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien van Oranje. Tata Steel vindt net als deze stichting dat het belangrijk is kinderen een stem te geven in hun eigen toekomst. Daarom wil Tata Steel kinderen uit de omgeving van het staalbedrijf betrekken bij het vinden van oplossingen voor strategische dilemma’s. Het initiatief van prinses Laurentien past goed bij het omgevingsbeleid van Tata Steel, dat als thema “Future Generations” heeft.

Redactie | 19-03-15 | 19:33 | Link
Plaats een reactie