Astronomen helpen Tata Steel bij kwaliteitscontrole

Skyline Tata Steel bij nacht gezien vanaf overzijde Noordzeekanaal

Technieken uit de sterrenkunde gaan helpen bij de kwaliteitscontrole van plaatstaal. Vandaag ondertekenen staalproducent Tata Steel en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurt op de Hannover Messe in het bijzijn van minister Kamp van Economische Zaken.

Het lijkt vreemd: een staalproducent die samenwerkt met sterrenkundigen. Toch ligt een samenwerking meer voor de hand dan op het eerste gezicht lijkt. “Tata Steel is een innovatief, hightech bedrijf”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland bij de ondertekening. “Wij werken continu aan het ontwikkelen van nieuwe staalsoorten waarmee je bijvoorbeeld auto’s veiliger, maar tegelijk ook lichter en dus zuiniger kunt maken. Tot op moleculair niveau kunnen we het staal unieke eigenschappen meegeven. Tata Steel maakt gebruik van hoogwaardige technologie waaronder zogenaamde ‘smart technology’: slimme, nieuwe productietechnologieën die we zelf of in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven ontwikkelen.”

Tata Steel zoekt naar oplossingen om automatisch zeer kleine (0,01mm) defecten en vervuilingen op te sporen aan de oppervlakten van duizenden vierkante meters staal. De staalplaten rollen in hoge snelheid van de productielijn.

NOVA ontwikkelt wetenschappelijke instrumenten die de nachtelijke hemel voortdurend afspeuren op zoek naar zeer kleine veranderingen. Nederlandse astronomen brengen op dit moment grote stukken hemel met ongekende nauwkeurigheid in kaart, nacht-in nacht-uit. In de kaarten worden miljarden verschillende sterren herkend en gekarakteriseerd. NOVA en Tata Steel gaan onderzoeken in hoeverre de technieken die de astronomen ontwikkelen ook bij de uitdagingen van Tata Steel uitkomst bieden. Het gaat hierbij niet alleen om de extreem scherpe blik, maar ook om de supersnelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens.

Paul Groot, hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit en voorzitter van NOVA: “Astronomen staan aan de basis van een aantal voor de maatschappij nuttige uitvindingen. Zo komt wifi voort uit de radio-astronomie en zo herkennen biologen haaien met behulp van sterrenkundige algoritmes voor het vinden van de positie aan de hemel. Vandaag komt daar de samenwerking met Tata Steel bij. Onze detectietechnieken gaan hopelijk zorgen voor goede, duurzame producten.”

Redactie | 14-04-15 | 18:24 | Link
Plaats een reactie