Energiebesparing Tata Steel

Torpedovormige wagon voor het vervoer van ruwijzer bij Tata Steel in IJmuiden, met op de achtergrond de Hoogovens

Tata Steel in IJmuiden is er in 2014 in geslaagd de hoeveelheid energie die nodig is voor het produceren van een ton staal met 2,2% te verminderen ten opzichte van 2013. “Sinds 1990 hebben we de hoeveelheid energie voor het maken van een ton staal met ruim 31% gereduceerd”, aldus Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. “Dat is niet alleen te danken aan het team van experts dat de fabrieken en installaties doorlicht op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. Al onze medewerkers weten hoe belangrijk het is om energie te besparen en dragen daar hun steentje aan bij. Door zelf zuinig met energie om te gaan, maar ook door slimme ideeën aan te leveren. Dankzij ieders inzet hebben we vorig jaar een mooie prestatie geleverd. En niet alleen het milieu profiteert daarvan, maar ook ons bedrijf, door lagere totale energiekosten”, aldus Van den Berg.

Tata Steel bespaart energie door voortdurend processen en installaties verder te optimaliseren. Een goed voorbeeld daarvan is het verbeteren van de isolatie van de wagons waarin vloeibaar ruwijzer van de Hoogovens naar de Staalfabriek wordt vervoerd. Deze torpedovormige wagons zijn van binnen voorzien van een laag vuurvast materiaal. Door een verbeterde isolatie koelt het ruwijzer nu minder af op weg naar de Staalfabriek.

Redactie | 08-04-15 | 19:48 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie