Bijenzwerm bij hoogoven Tata Steel in IJmuiden

Bijenvolk in de installatie voor slakgranulatie bij Hoogoven 6 van Tata Steel en van de imkers in actie (3)

Medewerkers van Hoogoven 6 van Tata Steel hebben een fors bijennest ontdekt in de installatie waar hoogovenslak wordt gegranuleerd. De zwerm bestond uit circa 15.000 bijen. Afgelopen zaterdag hebben twee imkers in volledige uitrusting het bijenvolk gevangen en verplaatst naar een bijenkast in Beverwijk.

De vangactie werd geleid door Marco van Hees, oud-medewerker van Tata Steel en inmiddels gediplomeerd docent bijenteelt. Van Hees is dit jaar gestart met een imkerschool in Beverwijk. Met een van zijn 20 cursisten heeft hij het bijenvolk van Tata Steel verplaatst. “Wij zijn erg blij met deze zwerm”, aldus Van Hees. “Een van mijn cursisten verzorgt het volk nu in het bijenpark in Beverwijk, vlakbij het terrein van Tata Steel. Daar produceren ze nu streekeigen honing. Dat de bijen het terrein van Tata Steel een aantrekkelijk gebied vinden, verbaast me niet. Er is veel natuur op het terrein aanwezig, met onder andere grote hoeveelheden klaver.”

Bijenvolk in de installatie voor slakgranulatie bij Hoogoven 6 van Tata Steel en van de imkers in actie (2)

Bijenvolk in de installatie voor slakgranulatie bij Hoogoven 6 van Tata Steel en van de imkers in actie

Circulaire economie

In de installatie voor slakgranulatie van Hoogoven 6 wordt hoogovenslak omgezet in hoogovenslakzand. En dat wordt, evenals 98% van de andere bijproducten van Tata Steel in IJmuiden, nuttig heringezet. Het hoogovenslakzand wordt geleverd aan de nabijgelegen cementfabriek van de ENCI, die dankzij dit product hoogwaardig cement kan maken, met een lagere CO2-uitstoot dan in het traditionele cementproductieproces. Een goed voorbeeld van het in praktijk brengen van de gedachte van de circulaire economie.

Bewoners van Beverwijk en omgeving die in hun eigen tuin een bijennest aantreffen of interesse hebben om een imkercursus te volgen, kunnen contact opnemen met Marco van Hees via www.imkerschool.nl / e-mail: marco@imkerschool.nl / 06-52346380.

Redactie | 11-06-15 | 20:31 | Link

Deze bijdrage is opgenomen in demetaal.nl bedrijvengids Sterke Staaltjes. Lees daarin meer over Tata Steel.
Plaats een reactie